Foto-expositie Amsterdamse sacramentsprocessie

18 augustus 2008

In het ontmoetingscentrum naast de Amsterdamse Onze Lieve Vrouwekerk is van 17 augustus tot aan eind 2008 een foto-expositie van Wim Groeneveld over de sacramentsprocessie op 25 mei door het stadscentrum.

De binnenstadskerk organiseerde de processie voor de vijfde maal. De bidtocht is hiermee een nieuwe traditie geworden. Ruim duizend gelovigen liepen vanuit de kerk aan de Keizersgracht 220 mee over de grachtengordel. Zingend en biddend begeleidden ze een hostie in een monstrans.

De in klederdracht gestoken fanfare uit Volendam wisselde haar koralen af met gezangen van een Syrisch-orthodox meisjeskoor. Naast de gemeenschappen van de organiserende Onze Lieve Vrouwekerk: de Amsterdamse en Surinaamse katholieken en de Syrisch-orthodoxen, liepen verschillende oosterse kerken mee. Zo waren er delegaties en gelovigen van de Armeense, Koptische en Ethiopische kerken. Zusters van vier religieuze families volgden hen. De gemeenschappen werden aangevuld met gelovigen uit Amsterdamse parochies, Filippijnen, Antillianen en Polen.

Als fotograaf heeft Wim Groeneveld de gebeurtenis nu vier keer in een fotoreportage vastgelegd. Zijn commentaar: “Met voorop de Volendamse fanfare Wilhelmina en bloemblaadjes strooiende meisjes heeft de processie een ijzersterke opening. Het Syrisch-orthodoxe meisjeskoor in hemelsblauwe gewaden zet nog een extra accent en als fotograaf met oog voor kleuren kan mijn dag niet meer stuk”.

“De stoet is uitbundig en eerbiedig tegelijk. Amsterdam kijkt er naar met verwondering, maar de indrukwekkende manifestatie is nergens aanleiding tot negatieve reacties. Als na een uur de deelnemers terugkeren in de kerk geeft alleen een spoor van rozenblaadjes aan dat vandaag de vijfde sacramentsprocessie heeft plaatsgevonden”.

Expositie: 17 augustus t/m 31 december 2008.
Centrum De Oude Gracht (Keizersgracht 218b, dichtbij de Westermarkt).
Zondag t/m vrijdag van 10.00 – 14.00 uur. Entree gratis.

Meer informatie:
Eugen Graas, pr.
Onze Lieve Vrouwekerk
Keizersgracht 220
1016 DZ Amsterdam
tel. (06) 174 172 40
info@olvkerk.nl
www.olvkerk.nl

Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters Print artikel


Voor het laatst gewijzigd: