Geheel vernieuwde Bavodag 2008 in teken van internet, mobieltjes, “chillen”

20 maart 2008

Voor het 16e jaar op rij komen op de zaterdag na Pasen zo’n 1400 jongeren van 12/13 jaar uit het hele bisdom Haarlem (de provincie Noord-Holland en Zuidelijk Flevoland) naar de kathedrale basiliek St. Bavo voor de Bavodag. Thema is: “Waar zit je nu?”

Dit thema sluit aan bij de wereld waarin jongeren leven. Mobieltjes en internet spelen een belangrijke rol daarin. Het zijn middelen waarmee contact kan worden gelegd met anderen, en dat is in feite niet meer gebonden aan plaats of tijd. Dag en nacht kun je via het internet contact leggen met anderen, en als je mobiel wilt bellen, kan dat vanaf zowat elke denkbare plaats. Maar hoewel het er technisch niet meer toe doet, is het voor het menselijk contact blijkbaar nog steeds wél belangrijk om te weten waar iemand is. Het blijkt uit de vraag die al snel gesteld wordt als jongeren (en anderen!) elkaar mobiel bellen: “Waar zit je nu?” Deze veelgestelde vraag is het thema van Bavodag geworden.

Dieper niveau

Het antwoord op de vraag kun je soms snel geven. “Ik zit in de trein”, of “ik zit even bij mijn oma”. Maar je kunt de vraag ook op een dieper niveau verstaan. De vraag naar waar iemand is kan ook de vraag zijn naar waar iemand met zijn gedachten is, hoe zijn of haar stemming is, wat hem of haar bezig houdt. In de bijbel is de vraag “waar ben je?’’ de eerste vraag van God aan de mens: “Toen de mens en zijn vrouw God de Heer, in de koelte van de avondwind door de tuin hoorde wandelen, verborgen zij zich voor hem tussen de bomen. Maar God de Heer riep de mens: ‘Waar ben je?’” (Gen. 3:8-9) God roept mensen vanaf het begin, een steeds weer, om niet volledig op te gaan in eigen plannen maar om te delen in zijn liefde voor mensen. Zo roept Hij ook de jongeren, die nog volop bezig zijn de wereld en zichzelf te ontdekken. Fundamentele vragen houden hen vaak erg bezig: Wie ben ik, wat denken anderen van mij, wat is het doel van mijn leven? Ook in de kerk krijgen ze de vraag te horen ‘waar ben jij nu?’, niet als nieuwsgierige controle maar als welgemeende belangstelling naar hoe het met hen gaat. En omdat ieder nodig is, en gezocht wordt om op eigen wijze mee te werken aan een betere wereld.

Ff chillen…

De vraag ’waar zit je nu?’ heeft nog een ander aspect. Zitten! Even rustig zitten! Doen we dat ooit nog wel eens of hebben we door mobiele telefoons en internet nooit meer rust? Jongeren pakken die momenten van rust wel. Ze hebben er hun eigen woord voor: Ff (even) chillen. Goed idee! En daarom is er in de kerk op Bavodag dit jaar voor het eerst een “chill-area” gerealiseerd. Een afgeschermd gebied in de kerk waar men even tot zichzelf kunt komen, alleen of samen met anderen. Er is ruimte voor een goed gesprek, een stuk meditatie via muziek, en tekenen, we creëren samen het landschap van onze dromen… Er kan ook gebeden worden, of er kan opgeschreven worden waar iemand mee zit…

Bavodag… voor wie?

De Bavodag is bedoeld voor alle jongeren van 12 en 13 jaar uit het bisdom Haarlem die dit jaar het heilig Sacrament van het Vormsel ontvangen. Ze ontvangen dit Sacrament niet op Bavodag, maar in hun eigen parochie, in een viering waarin de bisschop of één van zijn helpers aanwezig is.

Het heilig Sacrament van het Vormsel Wat is het Vormsel? Het Vormsel hoort bij het Doopsel. Het is onderdeel van de opname in de kerk. Bij de doop zijn de meesten nog te klein om zich er iets van te herinneren, maar als ze gevormd worden, op 12/13 - jarige leeftijd, kunnen ze er goed over meepraten. Ze zullen vanaf dat moment in het leven steeds meer hun eigen weg gaan kiezen. Bij de toediening van het heilig Vormsel worden ze volwassen leden van de katholieke kerk. We bidden dat de Geest van God hen de kracht mag geven die ze in hun leven nodig zullen hebben, opdat het goede in hen naar boven zal komen en ze gelukkig zullen worden.

Zie ook www.bavodag.nl

Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters Print artikel


Voor het laatst gewijzigd: