Grootse viering 15 augustus van Maria in bedevaartsoord in Heiloo

24 juli 2008

Maria is voor veel mensen een heel bijzondere toegang tot de hemel. Velen zoeken haar in hun nood, steken een kaarsje bij haar op of vragen om haar voorspraak. Maria is toegankelijk voor mensen met een klein en groot geloof; zelfs voor niet christenen is zij een belangrijke heilige.

De grootste feestdag van Maria is de dag waarop haar opname in de hemel wordt gevierd, 15 augustus. Deze feestdag heeft oude papieren en wordt niet voor niets in veel landen als een zondag vrij gehouden. Een oude traditie is dat op haar feestdag kruiden en bloemen gezegend worden: vruchten van de aarde die verwijzen naar gezondheid en naar het mooie in de natuur die God aan de mensen geeft om van te genieten. Maria wordt zelf wel genoemd als een bloem: een mystieke roos.

Vrijdag 15 augustus wordt de Opname van Maria groots gevierd in het bedevaartsoord Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo. Er is de hele dag het nodige te doen. Hoogtepunt is de plechtige mis in de Bedevaartskapel met aansluitend processie en zegening van kruiden en bloemen bij de Genadekapel. De bloemen kunnen meegenomen worden naar huis, maar men kan ze ook weggeven of bij Maria brengen. De Mis begint om 12.00 uur; voorganger is de Bisschop van Haarlem, Mgr. J. Punt.

Onze Lieve Vrouw ter Nood is het grootste bedevaartsoord in Noord Nederland. Jaarlijks weten vele tienduizenden mensen hun weg naar dit bijzondere stukje Noord Holland te vinden. In 2009 bestaat het bedevaartsoord 600 jaar. Het ligt tussen Heiloo en Limmen aan de spoorweg tussen Heiloo en Castricum.

Voor deze gelegenheid stopt de trein om 11.09 uit de richting Amsterdam op de eigen halte OLV ter Nood en vertrekt 's middags om 15.39 uur in de richting Alkmaar.
Informatie: NS pagina op teletekst of (072) 505 12 88.

Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters Print artikel


Voor het laatst gewijzigd: