Open Kloosterdag / Roepingenzondag op zondag 7 mei

13 maart 2006

Bijna negentig kloosters, waarvan een tiental in ons bisdom, maar overigens verspreid over heel Nederland, zetten op zondag 7 mei 2006 hun deuren open. Daarmee is de derde landelijke “open kloosterdag” een feit. Na het overweldigende succes van de eerdere open kloosterdagen - in 2000 en in 2003 - kon een vervolg niet uitblijven. Met dit initiatief willen de kloostergemeenschappen laten zien hoe religieus leven in deze tijd wordt vormgegeven. Men hoopt op een inspirerende en respectvolle ontmoeting, waarin bezoekers en kloosterlingen op informele wijze met elkaar in contact kunnen komen. Vandaar het motto: Kom en zie (Johannes 1, 37-40)

De open kloosterdag beantwoordt aan een verlangen in deze tijd: de behoefte aan stilte, rust en spiritualiteit. Kloosters zijn vanouds plekken waar stilte heerst en een spiritualiteit leeft waarnaar veel mensen op zoek zijn.

Religieuzen leggen zich erop toe Gods liefdevolle en barmhartige aanwezigheid te beleven en gestalte te geven in een authentieke balans van actie en contemplatie, in een leven van gebed, gemeenschap en engagement. Religieuzen zijn geraakt door Jezus Christus en het evangelie. Zij willen in hun leven ruimte scheppen voor het zoeken en ter sprake brengen van God en voor solidariteit en nabijheid.

Het tijdstip waarop de open kloosterdag plaatsvindt, de derde zondag na Pasen, is niet toevallig. Deze zondag wordt in heel de kerk gevierd als Roepingenzondag. Vandaar dat de Nederlandse religieuzen dan graag willen laten zien hoe zij hun roeping beleven.

Voor informatie over deze dag: www.openkloosterdag.nl
(KNR/Bisdom Haarlem)

Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters Print artikel


Voor het laatst gewijzigd: