Met monumentale kapel en eigen witbier

Geheel vernieuwde Tiltenberg in Vogelenzang houdt open dag

26 juni 2006

Het voormalige vormingscentrum De Tiltenberg in Vogelenzang – thans opleidingscentrum van het bisdom Haarlem - houdt komende zaterdag Open Dag. Dit gebeurt bij gelegenheid van de oplevering van de verbouwing en herinrichting van de gebouwen en de tuin.

De open dag is op zaterdag 1 juli van 15.00-18.00 uur. Het gebouw en het terrein kunnen dan bezichtigd worden; priesterstudenten zijn aanwezig om uitleg te geven; er is een historische presentatie te zien over de geschiedenis van het gebouw en over de martelaren van Gorcum waarvan de relieken zich in de kapel van het seminarie bevinden.

Foto: Bisdom Haarlem

De inrichting van de kapel is geheel vernieuwd, in de geest van de architect van de kapel. Het oorspronkelijke ontwerp is van de hand van Nico van der Laan, een neef van de benedictijner monnik Dom Van der Laan O.S.B., inspirator van een groep architecten die bekend zou worden onder de naam Bossche School. De kapel is monument. De herinrichting is gebeurd naar de oorspronkelijke plannen, die nooit waren gerealiseerd, door Fr. Leo Disch osb, leerling van Van der Laan, met twee grote iconen van Maria en St. Willibrord van de hand van Geert Hüsstege. Een historische bijzonderheid is, dat de grens tussen de provincies Noord- en Zuid-Holland dwars door de kapel loopt; dit is tevens de grens tussen de bisdommen Rotterdam en Haarlem. Bij het ontwerp van het complex viel het geheel onder Haarlem; pas in 1956 werd Rotterdam een eigen bisdom.

Het complex zelf is geheel nieuw ontwikkeld naar ontwerpen van de dienst Bouwzaken van het Bisdom van Haarlem. Ook de binnentuin die onlangs is gereedgekomen, is een bezoek waard. Het ontwerp van deze tuin was een opdracht voor de leerlingen van een groencollege in Alkmaar en is uitgevoerd door Frans Klein.

Tijdens de open dag zal ook het Tiltenberg Witbier worden gepresenteerd en verkocht.
Het adres van De Tiltenberg is: Zilkerduinweg 375, 2114 AM Vogelenzang.

Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters Print artikel


Voor het laatst gewijzigd: