Duc in Altum komt met vernieuwd aanbod voor jongerenwerkers

24 mei 2006

Duc in Altum - Wij gaan Dieper

Duc in Altum biedt vanaf september 2006 een geheel vernieuwd vormingsaanbod voor katholieke jongerenwerkers. Het verschil met de afgelopen jaren is dat de nadruk ligt op losse cursussen en op een geïntegreerde benadering van de diverse disciplines. Daarmee hoopt Duc in Altum de cursus voor een groot aantal vrijwilligers meer toegankelijk te maken. Het is niettemin nog steeds mogelijk de opleiding als geheel te volgen. Het bisdom Haarlem ondersteunt deze nieuwe benadering van harte.

Verschillende invalshoeken

Elke cursus van Duc in Altum gaat in op een specifiek thema, uitgaande van vragen die een jongerenwerker op zich af ziet komen. Voorbeelden zijn "Kan samen vieren een feest zijn?", "De belevingswereld van jongeren" of "Voorbereiden op eerste communie en vormsel." Een cursus beslaat twee zaterdagen (soms beginnend op vrijdagavond) of een weekend. Elk thema wordt vanuit verschillende invalshoeken belicht. Vanuit theologische en filosofische inzichten wordt een stevige inhoudelijke basis gelegd. Vervolgens sluit elke cursus aan bij de praktijk van hedendaags jeugdwerk. In het programma is tenslotte ruimte voor uitwisseling, bezinning en gebed.

Profijt

Het bisdom Haarlem heeft reeds profijt van een aantal mensen die bij Duc in Altum cursussen cq. de gehele opleiding hebben gevolgd. Enkelen van hen liepen stage bij parochies en zijn uitermate gemotiveerd in het jongerenwerk aan de slag gegaan. Medewerkster jongerenpastoraat, Mirjam Borst: "Duc in Altum weet enerzijds sterk aan te sluiten bij wat er leeft onder jongeren en anderzijds de jongerenwerker zelf ook een goede vorming mee te geven. Deze combinatie is zo ver ik weet in Nederland uniek. Daarnaast wordt ook de uitwisseling van jongerenwerkers onderling als erg waardevol ervaren."

Hart, hoofd en handen

De opleiding tot katholiek jongerenwerker/ -ster Duc in Altum is in februari 2003 door de Nederlandse bisschoppenconferentie goedgekeurd. De missie van Duc in Altum is het opbouwen van eigentijds katholiek jeugdwerk door het bieden van opleiding en trainingen, gericht op de vorming van de gehele persoon in hoofd, hart en handen.

Meer informatie?

Een brochure met het vernieuwde cursusaanbod kunt u bestellen via www.ducinaltum.net of 0492-520439.
Ook kunt u het jongerenpastoraat van het bisdom Haarlem benaderen voor meer informatie of brochures: jongerenpastoraat@bisdomhaarlem.nl of 023-5112635.

Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters Print artikel


Voor het laatst gewijzigd: