Onze Lieve Vrouw ter Nood begroet 5000e bezoeker op jubileumtentoonstelling 5 september 2005

Op de Jubileumtentoonstelling van Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo is onlangs de 5000e bezoeker verwelkomd. Joop Sodenkamp uit Castricum ontving uit handen van Piet Kuijper, voorzitter van de Jubileumcommissie, het boek ’t Putje van Heiloo en de cd Avé Maria van het koor Ubi Caritas. Een bos bloemen ging naar zijn echtgenote. De tentoonstelling is nog geopend tot 1 oktober.

In het kader van het jubileum dat Onze Lieve Vrouw ter Nood dit jaar viert, is een tentoonstelling samengesteld in het voormalig Julianaklooster in Heiloo. Zaterdag 20 augustus verwelkomde Piet Kuijper, voorzitter van de Jubileumcommissie, de 5000e bezoeker, de Castricummer Joop Sodenkamp mét echtgenote Anke en zoon Osian. Hoewel Joop Sodenkamp niet katholiek is, komen hij en zijn gezin wel regelmatig naar Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo vertelde hij. Met name de rust en sereniteit spreken hem aan: “Je kunt hier helemaal tot rust komen en je word je echt heel bewust van de dingen om je heen. Ik vind dat je hier Goddelijke energie kunt ervaren en Onze Lieve Vrouw ter Nood springt er voor mij dan ook echt uit.”

Foto: Bisdom Haarlem
Een bos bloemen voor de echtgenote van de 5000e bezoeker Joop Sodenkamp.

Ze kwamen eigenlijk voor ‘het putje’, maar zagen een bord buiten over de tentoonstelling en liepen nietsvermoedend naar binnen: “Eigenlijk was het mijn zoon die binnen wilde kijken,” aldus een wat overdonderde Sodenkamp. Hij ontving het boek ’t Putje van Heiloo dat historica Ottie Thiers schreef over het bedevaartsoord. Verder kreeg hij de cd met Maria-liederen die Ubi Caritas, het koor van Onze Lieve Vrouw ter Nood, ter gelegenheid van het jubileum opnam. Piet Kuijper maakte van de gelegenheid gebruik ook de vrijwilligers in het zonnetje te zetten: zonder hen zou het immers onmogelijk zijn geweest de tentoonstelling zo vaak open te hebben of de bezoekers te voorzien van een kopje koffie.

Ontroerende herinneringen
De jubileumtentoonstelling werd op 23 april officieel geopend en heeft de afgelopen maanden duizenden bezoekers getrokken uit het hele land. Uit het gastenboek blijkt het enthousiasme van de bezoekers over de tentoonstelling. “Dit was even terug naar mijn jeugd en naar het Rijke Roomse leven,” vertelt een van de bezoeksters. Een van de vrijwilligers heeft aantekeningen gemaakt van de vaak ontroerende gesprekken die zij met de bezoekers voert. Zoals die met een oudere dame die er nog om kan ‘janken’ dat de trein langs kwam toen zij in de Kleine Kapel haar Maria-opdracht moest doen en ter voorbereiding de hele Catechismus uit haar hoofd had geleerd. Haar antwoord ging verloren in het geraas van de trein, maar het leek de pastoor niet te zijn opgevallen!

Tentoonstelling
Locatie: de tentoonstelling is in het voormalige Julianaklooster, Hoogeweg 65, Heiloo. Openingstijden: zaterdag en zondag van 11.30 uur tot 16.30 uur. Dinsdag en donderdag van 14.00 uur tot 16.00 uur. Verder is de tentoonstelling geopend na iedere georganiseerde bedevaart. Voor overige groepen is bezoek mogelijk in overleg. De tentoonstelling loopt nog tot 1 oktober.

Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters Print artikel


Voor het laatst gewijzigd: