Werkbezoek aan Sint Jacob Amsterdam 28 mei 2005

Mgr. Punt heeft donderdag een werkbezoek gebracht aan het verpleeg- en verzorgingshuis Sint Jacob in Amsterdam.

Anders dan de naam doet vermoeden ligt er in deze naam geen verband met een eerder gasthuis. Dat heeft in Amsterdam wel bestaan, in de traditie van de gasthuizen voor de pelgrims naar Compostella, maar het huis aan de Plantage Middenlaan, tegenover Artis, is genoemd naar de stichter.

Mgr. Punt werd ontvangen door de directeur van Sint Jacob, B. Petersen, en de twee rk. pastoraal werksters, mevrouw Marga Berkhout en mevrouw Pauline van Zaalen. De directeur gaf een korte beschrijving van het tehuis.

Foto's: Bisdom Haarlem

Sint Jacob heeft een roomskatholieke signatuur, hoewel steeds meer bewoners een andere achtergrond hebben. Zij kiezen voor Sint Jacob op grond van bijvoorbeeld de kwaliteit van zorg.Ruim 500 medewerkers geven gezamenlijk invulling aan de zorg voor de bewoners. Zo'n 100 vrijwilligers staan bewoners terzijde bij allerhande bezigheden en helpen bij het leiden van een eigen leven.

Het verpleeghuis biedt plaats aan 180 bewoners, 4 afdelingen psychogeriatrie en 2 afdelingen somatiek. Door verbeteringen in de accommodatie ontstaat meer ruimte en privacy voor de bewoners. In het verpleeghuis wonen ook bewoners waarvan de partner in het verzorgingshuis van Sint Jacob woont. Bij de zorg is een veelheid van beroepsbeoefenaren betrokken, zoals fysiotherapeuten, een diëtiste, ergotherapeut en logopediste. Het verzorgingshuis doet op hen een beroep voor consultatie en advisering. De artsen uit het verpleeghuis zijn tegelijkertijd huisarts van bewoners in het verzorgingshuis. Door deze aaneengeschakelde zorg kunnen mensen in hun vertrouwde omgeving blijven wonen, ook als zich nieuwe vragen of problemen voordoen.

De CVA-unit is een revalidatie-afdeling voor mensen die na een herseninfarct onder begeleiding willen herstellen. Dit vervolgprogramma is in samenwerking met het OLVG ontwikkeld voor mensen met een herseninfarct of hersenbloeding. Een deskundig team biedt een uitgebreid revalidatieprogramma, waardoor de bewoner tijdens het verblijf van maximaal 8 weken aan zijn of haar revalidatie kan werken.

De palliatieve unit is er voor mensen met een korte levensverwachting. Sint Jacob sluit met deze zorgvorm aan op de behoefte van ongeneeslijk zieken om in een rustige en vertrouwde omgeving te verblijven. Op deze unit werkt een speciaal team, dat geschoold is in het geven van hulp aan terminale patiënten. De Huntington unit is er voor patiënten met de ziekte van Huntington.

De bisschop vierde de eucharistie met bewoners en personeel in de fraaie kapel, gelegen in het historische middendeel van het complex. Dit middendeel zal bij de ingrijpende herbouw die staat te gebeuren, onaangetast blijven.

Na de mis, die via een intern tv-circuit rechtstreeks gevolgd kon worden op de kamers van de bedlegerige patiënten dronk men gezamenlijk koffie, waarbij de bisschop de aanwezige gasten persoonlijk begroette.

Na de lunch nam de bisschop deel aan een gesprekskring van licht dementerende bewoners, geleid door pw. Marga Berkhout. Mgr. Punt was onder de indruk van het werk dat gedaan wordt om deze mensen geestelijk te begeleiden en sprak zijn grote waardering uit. Hij sloot de kring af met de zegen.

Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters Print artikel


Voor het laatst gewijzigd: