Getuigenis op straat
De Larense Sint-Janstraditie
18 juli 2005

Bij gelegenheid van het tweede eeuwfeest van de Broederschap van Sint Jan in Laren is een monumentaal gedenkboek geschreven, Getuigenis op straat, waarvan inmiddels de bescheiden (1700 stuks) oplage is uitverkocht.

Vandaar dat wij u toch iets van dit werk willen laten proeven. Bijgevoegd zijn foto’s van de processie van vorige maand, van de hand van fotograaf Leo Janssen, die samen met Karel Loeff ook de eindredactie van Getuigenis op straat deed.

Fotoreportage: Leo Janssen
Klik op de illustratie voor de uitgebreide fotoreportage van Leo Janssen.


cover van het boek Getuigenis op straat
Woensdag 25 mei jl. overhandigde Leo Janssen onder grote belangstelling in de tuinzaal van Singer Laren het eerste exemplaar van het boek Getuigenis op straat, de Larense Sint Janstraditie aan pastoor Jan Vriend van de Sint Jansbasiliek.

“Een traditie bestaat niet uit zichzelf”, sprak journalist/uitgever Leo Janssen tot de pastoor. “Ze moet constant omarmd, bevestigd en gecultiveerd worden. Daarom geef ik met plezier het eerste exemplaar aan degene die daar het eerst verantwoordelijk voor is.” Het rijk geďllustreerde processieboek dat de verschillende betekenissen en functies van de Sint Janstraditie beschrijft en waaraan ruim drie jaar door een aantal gerenommeerde wetenschappers als Dr. Peter Jan Margry, Dr. Bert Treffers, Dr. Johan Joor, Prof. Adelbert Denaux, Prof. Paul Post, Dr. Charles Caspers, Drs. Karel Loeff, Drs. Margriet van Seumeren, Drs. Ineke Middag is gewerkt, bevat vele interviews met Laarders, hoe zij hun patroonsfeest beleven.

Het standaardwerk is verschenen t.g.v het tweehonderd jarig bestaan van de broederschap van Sint Jan. De fotografie is van de Portugese processiefotograaf Carlos Marques.


Interview over het boek

Foto: Leo Janssen
Ordo Processionis; het opstellen van de processie

Foto: Leo Janssen
Ook bruidjes lopen mee

Een berm-altaartje

Foto's: Carlos Marques
Onder de erepoort van Comite Oosterend

Foto's: Henri Singer jr.
Sint Jansprocessie in ca. 1902 (staat niet in het boek)

Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters Print artikel


Voor het laatst gewijzigd: