Bisdom draagt Pauzement over 21 november 2005

Zo’n 5 jaar geleden hebben het Bisdom van Haarlem, het bestuur van de Stichting Rosenstock-Huessy en de woongroep van het Rosenstock-Huessy Huis het initiatief genomen om aan een van de ruimtes in het huis in de Hagestraat 10 in Haarlem een maatschappelijke bestemming te geven.

Na overleg met vele organisaties in de regio, waaronder de gemeente Haarlem en de Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Zuid-Kennemerland werd gekozen voor een specifieke tijdelijke opvangfunctie, het Pauzement, bestemd voor mensen die wegens huiselijke omstandigheden tijdelijk niet over eigen woonruimte kunnen beschikken. Deze bestemming paste ook goed in de oorspronkelijke en de huidige functie van het huis, een pleisterplaats voor pelgrims op hun route naar Santiago de Compostela en het bieden van onderdak aan onder meer organisaties die zich inzetten voor kwetsbaren in de samenleving.

Vanaf de start in 2002 heeft het Pauzement zijn bestaan bewezen. Nu is er zelfs sprake van een volledige bezetting van alle 6, voor de opvang beschikbare, kamers.

Vele mensen uit vooral de regio Zuid-Kennemerland hebben hun weg naar het Pauzement gevonden; nog steeds melden velen zich via de Stichting Maatschappelijke Dienstverlening voor een kort verblijf bij het Pauzement aan. Voor dit verblijf wordt een geringe eigen bijdrage gevraagd. Vanuit het Pauzement kunnen de tijdelijke bewoners gedurende ten hoogste 16 weken op zoek gaan naar een nieuwe woonruimte en daarmee naar een nieuwe levensfase.

Het Bisdom Haarlem is in de afgelopen periode betrokken gebleven bij het Pauzement, onder meer door de bereidheid om gedurende 4 jaar een financiële bijdrage beschikbaar te stellen. Deze periode wordt nu afgesloten. Vier jaar geleden heeft de gemeente Haarlem zich al verplicht om, bij gebleken behoefte aan de opvang in het Pauzement, zich in te spannen de rol van het Bisdom over te nemen. Dat moment is aangebroken.

Op 24 november 2005 van 13.00 - 14.30 uur vindt in de Kapel van het Rosenstock-Huessy Huis deze “overdracht” plaats. Dit gebeurt in aanwezigheid van Wethouder R. Grondel van de gemeente Haarlem en Mgr. M.J. de Groot, Vicaris-Generaal van het Bisdom Haarlem.

Voor het bestuur van de Stichting Rosenstock-Huessy is het een uitdaging om met aller inzet in de toekomst aan het Pauzement een blijvende betekenis te geven.

Voor belangstellenden is een verslag over de afgelopen periode beschikbaar (Microsoft® Word formaat / 33kb).

Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters Print artikel


Voor het laatst gewijzigd: