Mgr. Punt in eerste reactie: “Vreugde en compassie” 19 april 2005

“Vreugde en compassie” waren de gevoelens die mgr. Punt had bij het horen van de keuze van de nieuwe paus , Benedictus XVI. Vreugde omdat de kardinaal die 25 jaar lang als de rechterhand van Johannes Paulus II zijn beleid meedroeg, nu op de stoel van Petrus zit, een garantie voor een continuering van het beleid. Compassie vanwege de zwaarte van de taak die de theoloog nu opgelegd heeft gekregen; drie jaar geleden had hij de paus gevraagd hem te ontslaan van zijn taak als prefect van de Congregatie voor de geloofsleer.

Foto: www.willibrordhuis.nl
Mgr Punt en toenmalig kardinaal Ratzinger tijdens een bezoek van het grootseminarie Willibrordhuis aan Rome.

De bisschop verwacht dat de kern van het beleid wordt voortgezet: openheid naar de wereld, helderheid in de fundamenten van het geloof. En het dragende besef dat God liefde is, en dat onze relatie met elke medemens, van welke overtuiging ook, getekend moet zijn door die liefde.

De bisschop noemt de nieuwe paus een ongelooflijk knappe man, een intellectueel die de discussie aan zal gaan met de wereld: “Een aimabele en erudiete mens”.

Over de naam die Jozef kardinaal Ratzinger heeft gekozen merkte mgr. Punt op dat paus Benedictus XV als vredespaus de geschiedenis in is gegaan. En de naam verwijst ook naar de patroon van Europa, het continent dat de Beierse paus zo ter harte gaat.

“Ik ben hoopvol gestemd”, aldus de bisschop van Haarlem.

Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters Print artikel


Voor het laatst gewijzigd: