Bisdom verwerft klooster van “Juliaantjes” in Heiloo 14 februari 2005

Het bisdom Haarlem heeft het voormalige klooster van de Zusters van de H.Juliana Falconieri (beter bekend onder de naam “de Juliaantjes”) in Heiloo in eigendom verworven. De concrete bestemming van het pand is nog niet bekend, wel dat het mede een pastorale functie zal krijgen.

De congregatie van de H. Juliana van Falconieri werd in 1915 gesticht door een pater Jezuiet, pastoor J.Jorna in Den Haag. Het moederhuis van de zusters in Heiloo werd in 1933 gebouwd en is nu veel te groot geworden voor de 14 overgebleven zusters. Daarom moeten ze verhuizen. Ze verruilen hun oude stek in Heiloo voor de bovenste verdieping van een verzorgingstehuis. De ‘Juliaantjes’ richtten zich met name op de kraam- en gezinszorg, en stonden bekend als de “zusters met de grote schorten”.

De wens om meer in het Noorden een pastoraal steunpunt te hebben in het bisdom, werd met name geuit in de Algemene Dekensvergadering. Te denken valt dan aan een centrum voor studiebijeenkomsten, cursussen, verdieping etc. Maar ook een plek om te vieren, voor retraite of studie.

Bezien zal worden of zich daarnaast in het complex een religieuze communiteit kan vestigen.

Vorig jaar werd bekend dat de zusters van de Congregatie van het Mensgeworden Woord, (bekend van hun generale overste, de Nederlandse zuster Anima Christi van Eijk) vergevorderde plannen hebben om, na vestiging van de congregatie in het Limburgse Brunssum, te komen tot een huis in ons bisdom. Zie: Jongste generale overste op bezoek in Haarlem

Het klooster en de tuin ervan sluiten precies aan bij het complex van het bedevaartoord Onze Lieve Vrouw ter Nood.

Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters Print artikel


Voor het laatst gewijzigd: