Diaconale projecten DRD voor 2005, goedgekeurd door bisschopsraad 18 januari 2005

De bisschopsraad heeft de volgende diakonale projecten, die door de Diocesane Raad voor Diakonie waren uitgezocht, goedgekeurd:

  1. Het Pauzement
    In april 2002 is in Haarlem het pauzement geopend, een voorziening van tijdelijk onderdak voor mensen wier voornaamste probleem is dat ze voor een bepaalde periode een dak boven hun hoofd nodig hebben.Het kan gaan om partners waarvan de huisarts, de pastor of het maatschappelijk werk zeggen dat zij enige tijd apart zouden moeten wonen om “de lucht tussen hen te klaren”. Ook mensen die onverwacht door hun partner uit huis worden gezet, kunnen hier enkele maanden terecht. De DRD heeft het initiatief tot dit project genomen, en betaalt het gedurende 4 jaar, tot en met december 2005. Vanaf januari 2006 zal de gemeente Haarlem de tekorten opvangen. Eind 2005 zal er een overdrachtsbijeenkomst plaatsvinden.

    De bezettingsgraad schommelt momenteel rond de 80%. In de afgelopen jaren hebben circa 100 pci-bestuurders een werkbezoek aan het pauzement gebracht.

    Voor het jaar 2005 is er nodig een bedrag van:€ 50.000,-

  2. De Stichting Nehemia
    Deze provinciale oecumenische instelling richt zich op de pastoraal-therapeutische begeleiding van mensen in psycho-sociale nood. Mensen kunnen daar enkele maanden verblijven en maken dan gebruik van verschillende therapieën.

    Van de DRD vraagt men een bijdrage van:€ 2.500,-

  3. De Joseph Wresinski Cultuurstichting
    Dit samenwerkingsverband van professionele acteurs en de allerarmsten heeft een toneelstuk over generaties durende armoede ontwikkeld “Maria, moeder van altijddurende bijstand”. Het doel daarvan is om enerzijds voorlichting te geven aan de Nederlandse bevolking over armoede, en anderzijds om het zelfbewustzijn van de armsten te bevorderen. In ons bisdom wil men op 8 plaatsen een voorstelling geven.

    Men vraagt hiervoor aan de DRD een bijdrage van:€ 2.240,-

  4. De Stichting Landbouw economie en Levensbeschouwing (LEL)
    Deze oecumenische provinciale werkgroep wil een platform zijn waar ontwikkelingen in de landbouw besproken worden vanuit een levensbeschouwelijke en pastorale invalshoek. Samen met boeren en boerinnen zoekt men naar een verantwoorde manier van produceren.

    Voor de ontwikkeling van een catecheseproject “Stad en platteland”. met brochure en studiedagen vraagt men aan de DRD een bedrag van:€ 955,-

  5. Via het dekenaat Alkmaar

  6. Via het dekenaat Noordkop

  7. Via het dekenaat Haarlem-Beverwijk

  8. Via het dekenaat Amsterdam

  9. Via het dekenaat Zaanstreek

  10. Reserveringen

    Startbijdragen voor nieuwe pci’s:€ 10.000,-
    Voor acute noodsituaties:€ 5.000,-


    In Totaal gaat het in 2005 dus om:€ 109.995,-

Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters Print artikel

Voor het laatst gewijzigd: