Op de hoogste toren van Het Gooi
Restauratie van Sint Vitus Hilversum gestart
19 november 2003

Met de opdracht de torenhaan naar beneden te laten komen heeft mevrouw H.C. Heerschop, wethouder van de gemeente Hilversum, vorige week het officiële startschot gegeven voor de tien jaar durende restauratie van de St. Vituskerk aan de Emmastraat in Hilversum. De restauratie, die gezien de slechte staat waarin het kerkgebouw verkeert niet langer kon worden uitgesteld, zal de komende tien jaar in fases plaats gaan vinden.

Gedurende de eerste fase van de restauratie wordt de grote toren van de St. Vituskerk onderhanden genomen. De feitelijke restauratie-werkzaamheden werden de afgelopen weken voorafgegaan door het in de steigers zetten van de 98 meter hoge kerktoren. Een aantal gespecialiseerde steigerbouwers had daar een grote klus aan. De bouwlift die nodig was voor de restauratie reikt tot een hoogte van 78 meter; de laatste 20 meter zijn uitsluitend met trappen bereikbaar.

De steigers, die vanuit het gehele Gooi te zien zijn, zijn inmiddels technisch goedgekeurd. Ondanks het feit dat de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ) "de kathedraal van het Gooi" afgelopen jaar officieel heeft aangemerkt als 'Kanjermonument', moet ook de St. Vituskerk zelf een enorm bedrag opbrengen om de restauratie te kunnen betalen. Zo is alleen voor de restauratie van de toren al een bedrag van € 700.000 nodig. Met de toegekende subsidie van ruim anderhalf miljoen euro, komen de totale kosten van de restauratie van de toren van de St. Vituskerk daarmee op ruim 2,2 miljoen euro.

Op verzoek van het kerkbestuur is een speciale commissie aan het werk gegaan om de benodigde gelden tijdig bij elkaar te brengen. Een van de mogelijkheden die Hilversummers en andere Gooiers hebben om hun betrokkenheid te tonen bij de St. Vitus is toe te treden tot de Vrienden van de Vitus. Meer informatie daarover via www.vitus.nl.

Mede als gevolg van voorwaarden die zijn verbonden aan de zgn. kanjerregeling moet de restauratie van de toren van de St. Vituskerk eind 2004 zijn voltooid.

Bisdomhaarlem.nl nam een kijkje op de toren, samen met bestuurslid Maarten van Aken en diaken Eric Fennis.

Foto: Bisdom Haarlem
Ingepakte Vitustoren
De toren ingepakt, als een object van Christo

Foto: Bisdom Haarlem
Haan van de Vitustoren
De reusachtige haan

Foto: Bisdom Haarlem
Restauratie Vituskerk
De tuimmerman aan het werk

Foto: Bisdom Haarlem
Diaken Fennis en Wim Peeters
Diaken Fennis (links) samen met uw verslaggever bij de spits (op 98 meter)

Foto: Bisdom Haarlem
Vitus gezien vanaf de toren
Koor en transept van boven gezien: een weelde van leien en baksteen

Foto: Bisdom Haarlem
Steigers om de Vitustoren van boven
De steiger biedt van boven een wonderlijk, surrealistisch beeld.

Foto: Bisdom Haarlem
Verweerde klok van de Vitus
Restauratie is hard nodig

Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters


Voor het laatst gewijzigd: