‘Noodzaak om vrede te stichten’
Vaticaanse boodschap bij einde van Ramadan
26 november 2003

Bij gelegenheid van het einde van de Ramadan (‘Id al-Fitr’), heeft de Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog een boodschap gepubliceerd aan de moslimgemeenschap. De Nederlandse vertaling van de boodschap, getiteld ‘Vrede stichten in deze tijd’, is te lezen op www.katholieknederland.nl. De Nederlandse bisschoppen stemmen van harte in met de boodschap, die is ondertekend door aartsbisschop M. Fitzgerald, voorzitter van de Raad. Fitzgerald wijst hierin op “de noodzaak om vrede te stichten” en grijpt daarbij terug op de pauselijke Encycliek ‘Pacem in terris’ die veertig jaar geleden verscheen.

Deze encycliek uit 1963 van paus Johannes XXIII stelt dat vrede “een bouwwerk is dat rust op vier pijlers: waarheid, gerechtigheid, liefde en vrijheid. Van elk van deze waarden moet sprake zijn om goede, harmonieuze betrekkingen tussen volken en landen te laten bestaan”, aldus Fitzgerald.

Hij voegt daar een vijfde pijler aan toe: het gebed. Het is voor mensen moeilijk hun idealen te verwezenlijken en daarbij is dan ook “Gods hulp nodig, en daar moeten wij nederig om smeken”, zo stelt de boodschap. Behalve vastentijd is de Ramadan een tijd van “intens gebed”, en Fitzgerald verzekert de moslimgemeen-schap dat “wij met u verenigd zijn in het gebed tot de almachtige en barmhartige God”.

Fitzgerald wijst er ook op dat voor het doorbreken van de vasten aan het einde van de dag met de gemeenschappelijke maaltijd, iftâr, “heel vaak mensen van andere religies worden uitgenodigd”. Ook komt het steeds vaker voor dat christenen een iftâr voor hun moslimvrienden organiseren. Fitzgerald: “Dit soort tekenen van vriendschap zijn zeer te waarderen, zeker in een tijd als deze, waarin er zoveel onrust en spanning in de wereld heerst.” (SRKK- Utrecht)

Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters


Voor het laatst gewijzigd: