Broeders van Maastricht nemen afscheid van Amsterdam 12 mei 2003

Op zaterdag 17 mei a.s. zal in een besloten bijeenkomst afscheid worden genomen van de broeders van de Postjesweg. Deze broeders FIC, ook wel de Broeders van Maastricht genaamd, verzorgden sedert 1845 het grootste deel van het katholiek onderwijs, eerst voornamelijk aan jongens en later ook aan meisjes. Naast het reguliere onderwijs verzorgden de broeders de z.g. buitenschoolse activiteiten en sportevenementen, waaronder ook schoolvoetbal.

Vele generaties Amsterdamse jongens hebben 'bij de broeders' op school gezeten. De Congregatie van de Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis vindt haar oorsprong in Maastricht, gesticht in 1840, door een brouwerszoon die priester werd en die zich het lot van de allerarmsten aantrok. Eerst in Maastricht, industriestad met veel paupers. Later ook in Noord-Brabant en in de grote steden Nijmegen, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam.

Zijn de broeders momenteel nog in Rotterdam en Den Haag woonachtig en werkzaam, op 17 mei a.s. valt het doek voorgoed voor de broeders in Amsterdam. Zoals in zo veel religieuze gemeenschappen speelt hier de hoge leeftijd der broeders een rol. Zij verhuizen naar andere huizen in Rotterdam, Nijmegen en naar het kloosterverzorgingshuis De Beyart in Maastricht. Na een werkzaam leven wordt hun de rust van harte gegund.

Om hun vertrek niet helemaal geruisloos te laten verlopen heeft de congregatie de geschiedenis van de broeders in Amsterdam weergegeven in een speciale uitgave van haar huisorgaan "Oriëntatie FIC". Deze uitgave "Voltooide Tijd" geheten, schetst het wonen en werken van de broeders door de jaren heen in Amsterdam. Met bijzondere tekstbijdragen en foto-materiaal is het een mooie herinnering geworden aan de inzet van vele idealisten voor de vorming van de Amsterdamse schooljeugd.

De afscheidsbijeenkomst mag dan wel besloten zijn, de uitgave "Voltooide Tijd" is ook voor belangstellenden te koop. Men kan hier voor terecht bij de Gemeentelijke Archiefdienst, Amsteldijk 17 en aan de balie van Stichting Nieuw Vredenburg, Postjesweg 125, Amsterdam. De prijs is 7 euro per stuk.

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot broeder H. Rolvers FIC, Julianastraat 4, 1165GV Halfweg. Telefoon 020 - 497 71 83, e-mail: h.rolvers@zonnet.nl.

Persdienst bisdom / Wim Peeters


Voor het laatst gewijzigd: