Grootse heropening Koorschool St. Bavo 14 januari 2003

Vorig jaar is het gebouw van de Koorschool St. Bavo inwendig en uitwendig ingrijpend gerestaureerd vanaf het dak tot en met het souterrain. Op 24, 25 en 26 januari wordt de heropening van de Koorschool gevierd met allerlei feestelijke activiteiten zoals een workshop zingen met zangeres Josée Koning en Cor Bakker. De katholieke basisschool met speciale muziekopleiding voor jongens en meisjes van groep vijf tot en met groep acht wordt officieel heropend door minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen M.J.A. van der Hoeven op vrijdag 24 januari.

De officiële heropening voor genodigden vindt plaats op 24 januari vanaf 16.30 uur in de Koorschool aan de Westergracht 61 in Haarlem. De genodigden worden ontvangen met koorzang door de leerlingen van de Koorschool. Speciaal voor deze gelegenheid is een stuk gecomponeerd voor koor en koperblazers.

Na de ontvangst door voorzitter van het Muziekinstituut van de Kathedraal St.Bavo, ing. B.S. Dicker en de presentatie van het project buitenschoolse Koorschool, volgt de officiële heropening door minister van der Hoeven. Directeur J.G. Hartog sluit de ontvangst af met de presentatie van het nieuwe beeldmerk van de Koorschool/Muziekinstituut.

Foto: Bisdom Haarlem

Op 25 januari is vanaf 13.00 uur Open Huis aan de Westergracht 61 in Haarlem. Vanaf 14.00 uur worden drie workshops gegeven aan de leden van de koren van de Koorschool. Deze zijn toegankelijk voor alle belangstellenden. Het Nationaal Kinderkoor onder leiding van Wilma ten Wolde geeft een workshop in a capella zingen. Twee leden van vocal group Intermezzo geven een workshop in popmuziek en vierstemmig spirituals zingen. Josée Koning en Cor Bakker geven een workshop Braziliaans zingen en vocale percussie. Om 20.15 uur vindt een concert in de kathedraal St. Bavo aan de Leidsevaart 146 plaats. Alle koren van de Koorschool treden op onder leiding van dirigent Fons Ziekman. Ook het Nationaal Kinderkoor en Josée Koning verlenen hun medewerking aan dit concert. De tijdens de workshop ingestudeerde stukken worden ten gehore gebracht. Toegang is gratis.

Op zondag 26 januari vindt om 10.00 uur een pontificale hoogmis in de kathedraal St. Bavo aan de Leidsevaart 146 plaats waarbij mgr. Dr. J.M. Punt voorganger is. Alle koren zingen de Missa ad Modum tubae van Albert de Klerk met medewerking van vier koperblazers.Aansluitend aan de hoogmis volgt de officiële inzegening van de gerenoveerde Koorschool door bisschop Punt, nadat alle koren en belangstellende parochianen in processie naar de Koorschool zijn gelopen. Van 11.30 uur tot 13.00 uur is er Open Huis in de gerenoveerde Koorschool aan de Westergracht voor iedereen die geïnteresseerd is in de Koorschool en de koren, maar vooral voor ouders van eventueel toekomstige leerlingen. De leerlingen vonden tijdens de verbouwing negen maanden lang onderdak in de Haarlemse Volksuniversiteit aan de Leidsevaart. Vanaf eind vorig jaar zitten de kinderen weer in hun oude vertrouwde school aan de Westergracht 61, een prachtig voormalig oud klooster, dat nu volledig aan de eisen van deze tijd aangepast is. Een gebouw dat een sfeer van eeuwigheid uitstraalt en tegelijkertijd midden in deze tijd staat, dat voldoet aan alle veiligheidsvoorschriften, hygiënisch en brandschoon is en over twee grote lokalen met een perfecte akoestiek beschikt. De Koorschool is een reguliere basisschool voor jongens en meisjes van groep 5 tot en met groep 8 waarbij de kinderen ook een muzikale opleiding krijgen. Aan het einde van het eerste schooljaar worden de kinderen officieel geïnstalleerd in het Jongens- en Mannenkoor of de Meisjescantorij van de Kathedraal St. Bavo. De koren gaan regelmatig op tournee in Europa.

Persdienst bisdom / Wim Peeters


Voor het laatst gewijzigd: