Mgr. Punt stuurt speciale kerstgroet aan Nederlandse militairen in Irak 19 december 2003

De bisschop van de krijgsmacht, mgr. dr. J.M.Punt, heeft een speciale kerstgroet gestuurd aan de Nederlandse militairen die momenteel gelegerd zijn in Irak. In deze boodschap schrijft de bisschop onder meer: "Jullie doen dienst in een ver land, maar je bent zeker niet vergeten. Het thuisfront leeft intens met jullie mee. Ik weet van moeders en vaders, echtgenotes en familieleden die elke dag angst en hoop met jullie delen."

De bisschop staat stil bij de betekenis van het kerstfeest en besluit met een dankwoord: "Ik dank jullie voor de moed die jullie tonen, dat je bereid bent te gaan waar een volk in nood je nodig heeft. Als het militair mogelijk is hoop ik jullie t.z.t. eens te kunnen bezoeken. Van harte wens ik jullie vredige kerstdagen toe en bid voor jullie allen om de bijzondere bescherming van Maria en Gods rijkste zegen."

Tijdens de kerstnacht zal de boodschap van de bisschop worden voorgelezen voor familieleden van de soldaten die voor de nachtmis bijeen zijn in de marinierskazerne te Doorn.

Ook in het blad van de ACOM, de militaire vakbond van het CNV, gaat de bisschop in zijn kerstwens in op de aanwezigheid van Nederlandse militairen in verre oorden als Bosnië en Liberia bijvoorbeeld, maar ook weer Irak. "Met name Irak is een bijzonder land, het land waar de drie grote godsdiensten - Jodendom, Christendom, Islam - hun oorsprong hebben. Het begon allemaal zo'n 4000 jaar geleden met Abraham, de nomadenhoofdman uit de streek van Ur in Chaldea, in het Zuiden van Irak, niet ver van de Nederlandse compound. Hij kreeg een Woord van God om op weg te gaan naar het beloofde land. Hij werd de stamvader van Joden en Arabieren, en indirect ook van de Christenen. Uit zijn geslacht werd, door de heilige maagd Maria, Christus geboren, Zoon van God en Zoon van mensen, de mens geworden en gekruisigde Liefde. Zijn Geest van Licht gaat al 2000 jaar over deze wereld en moet opboksen tegen de geest van duisternis, haat en geweld. Onze soldaten zien het om zich heen," aldus mgr. Punt in zijn Kerstboodschap in het blad van ACOM.

Persdienst Bisdom Haarlem / Wim Peeters


Voor het laatst gewijzigd: