Bisdom Haarlem-Amsterdam










Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Twitter volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Facebook

Woord van de bisschop


Een missionaire kerk

gepubliceerd: woensdag, 8 oktober 2014

In het ok­to­ber­num­mer van Samen Kerk over de Missie ver­woord de bis­schop zijn visie op de missie en evangeli­sa­tie in ons bisdom. Als basis gebruikte de bis­schop zijn preken en eer­dere be­schou­wingen hierover.

De Bijbel ver­telt hoe aan Jezus de vraag gesteld wordt: Wat is nu het be­lang­rijk­ste in de Wet? Hij ant­woordt: “Het be­lang­rijk­ste is: Gij zult de Heer uw God beminnen, met geheel uw hart en geheel uw ziel, met heel uw verstand en al uw krachten, en uw naaste als uzelf. Daaraan hangt heel de Wet en de Profeten”. Het één bestaat niet zon­der het ander.

“Wij zijn in staat elkaar lief te hebben”, schrijft Paulus, “dankzij God die ons het eerst heeft liefgehad”. Daar­mee is meteen de kern voor alle mis­sio­ne­ring en evangeli­sa­tie gegeven. Onze primaire opdracht is het om de mens van deze tijd weer te brengen tot een per­soon­lijke relatie met zijn Schepper en Vader. Om hem met nieuw vuur te ver­tellen dat hij geboren is uit eeuwige Liefde en gedragen wordt door die Liefde. Om te getuigen dat hij door de menswor­ding, dood en Opstan­ding van Christus tot welhaast god­de­lijke waar­dig­heid is verheven. Om hem te wijzen op de sacra­menten waar hij op unieke wijze God kan ont­moe­ten en ver­ge­ving en kracht kan ont­van­gen. Maar hoe doe je dat? In ver­schil­lende gremia spreken we hier vaker over. Moet de Kerk een grote media-actie starten? Of moet de nadruk meer liggen op vor­ming en toerus­ting? Of zijn veeleer evangeli­sa­tie­bij­een­komsten het ant­woord? Alles kan goed en zin­vol zijn. Toch wil ik eerst iets anders zeggen.

Lessen uit de ge­schie­de­nis

De ge­schie­de­nis kan ons veel leren. Er zijn eer­der tij­den geweest van diep verval en crisis. Begin 13e eeuw was de kerk in Europa zeer verzwakt door lauw­heid en wereldse gezind­heid. In een droom ziet de paus sym­bo­li­sch de St. Pieter omvallen, maar dan komt er een jonge monnik aanlopen die hem overeind houdt. Dat was Fran­cis­cus, die met vuur en radicali­teit de hele kerk van zijn dagen tot nieuw leven bracht. Rond 1825 had een kleine jongen in Italië, Giovanni Bosco, ook een droom. Hij ziet Maria die hem een beeld laat zien van vechtende, ver­waar­loosde kin­de­ren. Ze zegt: “Dit is het terrein waarop je zult moeten werken, Giovanni. Word sterk, word dapper!” Vele jaren later – hij is inmiddels pries­ter gewor­den – wordt hij benoemd in Turijn. Het is de tijd van de industriële revolutie. De stad is vol met verlaten kin­de­ren die leven van vuilnis en diefstal. Don Bosco had zijn roe­ping gevon­den. Zijn invloed op de jeugd van Turijn, op Italië en later op de hele kerk, is onmete­lijk.

Rond dezelfde tijd wordt in Frank­rijk een zekere Johannes Vianney benoemd tot pastoor van het dorpje Ars. Johannes was beperkt in zijn capaci­teiten. Na zijn pries­ter­wij­ding mocht hij aan­vanke­lijk geen biecht horen. Dat ver­trouwde men hem niet toe. Ook had hij weinig lei­ding­ge­vende en or­ga­ni­sa­torische capaci­teiten. Dus werd het Ars, een klein gehuchtje met een totaal verlopen pa­ro­chie. Eén ding had men echter over het hoofd gezien. Johannes was een heilige. Hij vastte streng en bad nachtenlang bij het Aller­hei­ligste voor zijn pa­ro­chi­anen. Zijn een­vou­dige woor­den raakten de mensen tot in de ziel. En één voor één kwamen ze terug, eerst in Ars, later in heel Frank­rijk.

Moeder TeresaRuim hon­derd jaar later komt een meisje uit Albanië terecht in de straten van Calcutta. Ze ziet geschokt de ster­ven­de mensen om wie niemand zich bekommert en ze ver­zorgt ze met veel liefde. Ze weet nog niet dat ze de basis legt voor een we­reld­wijde con­gre­ga­tie met grote missio­naire kracht. We kennen haar als Moeder Teresa.

Meewerken met de heer

Al deze voor­beel­den zeggen ons dat evangeli­sa­tie aller­eerst iets is wat God zelf doet. Hij zoekt mensen die open zijn voor de kracht van zijn Geest en Hij veran­dert door hen de wereld. “Als de Heer de woning niet bouwt, werken de bouwers vergeefs”, zegt de heilige Schrift. Ik heb het al vaker geci­teerd.

Het maakt ook be­schei­den te zien dat een herle­ving van geloof en kerk zel­den van de kerklei­ding is uit­ge­gaan en nooit het re­sul­taat was van grootse p.r.-acties. Het betekent na­tuur­lijk niet dat we niets hoeven te doen. Ten eerste ligt er een verant­woor­de­lijk­heid bij ieder per­soon­lijk – pries­ters en diakens, reli­gi­euzen en leken – om te beslissen wat je voor God en de mensen kunt doen en wilt doen, hoe ’bruik­baar’ je bent voor Zijn Geest. Bij de kerklei­ding ligt de taak om ruimte te maken voor Gods plannen, om de kaders te scheppen waar­bin­nen nieuwe vitali­teit kan ontstaan.

En ik meen dat we dat in ons bisdom ook doen. Naast de ver­schil­lende kloosters, commu­ni­teiten en bewe­gingen die er al heel lang zijn komen er steeds meer nieuwe bij, in Am­ster­dam, Aalsmeer, Heiloo en elders.

In een samen­wer­kings­pro­ces sti­mu­leren we de pa­ro­chies hun krachten te bun­de­len om zo nieuw missio­nair élan te kunnen ont­wik­ke­len. Mede­wer­kers van bisdom­diensten en de­ke­na­ten nemen veel ini­tia­tie­ven op het gebied van jeugd – en gezins­pas­to­raat, alsook van catechese, diaconie en kerkop­bouw. Het is zomaar een greep uit alles wat gedaan wordt. Nieuwe plannen zijn in voor­be­rei­ding.

Het is waar­schijn­lijk nog niet genoeg, maar ik troost me met de gedachte dat het gelukkig niet van ons alleen afhangt. Zoals gezegd: veel wordt door anderen gedaan en het echte werk moet de Heer zelf doen. Maar Hij wil wel gevraagd zijn. Als Hij bij ons een oot­moe­dig hart vindt, bereid­heid tot omme­keer en intens gebed met en rond Maria, dan zullen we de opbloei beleven.



+ Mgr. dr. Jozef M. Punt
Bisschop van Bisdom Haarlem-Amsterdam
overzicht van bijdragen:
zondag, 24 maart 2024Het leven overwint de dood
zondag, 28 januari 2024Het mysterie van het kwaad
woensdag, 20 december 2023Vrede op aarde?
donderdag, 2 november 2023Wat gaan we stemmen?
donderdag, 7 september 2023In Gods naam samenkomen
donderdag, 6 juli 2023De stilte in
donderdag, 4 mei 2023Door welke geest laat je je leiden?
donderdag, 2 maart 2023Vasten?
donderdag, 19 januari 2023Verwelkomen - Nabij-zijn - Begeleiden
donderdag, 15 december 2022De stijl van Jezus
donderdag, 6 oktober 2022Vrouwen in de Kerk
donderdag, 4 augustus 2022Leren uit het verleden
donderdag, 2 juni 2022Moedig en principieel
donderdag, 7 april 2022Oog voor het wonder
maandag, 28 februari 2022Aan het begin van de veertigdagentijd
dinsdag, 25 januari 2022Bedankt!
donderdag, 23 december 2021Vrede op aarde
woensdag, 1 december 2021Advent
maandag, 1 november 2021Allerzielen
zaterdag, 28 augustus 2021Geluk
donderdag, 1 juli 2021Vrijheid
maandag, 3 mei 2021Mei - een maand voor Maria
donderdag, 1 april 2021Paasboodschap 2021
donderdag, 4 maart 2021Geïnspireerd leven in dienst van God en mensen
donderdag, 21 januari 2021Paus Franciscus nodigt ons uit...
donderdag, 17 december 2020Toch wordt het Kerstmis
donderdag, 1 oktober 2020Mijn wensen voor u in coronatijd
donderdag, 6 augustus 2020Onze nieuwe bisschop
maandag, 1 juni 2020Brief van Mgr. Hendriks
dinsdag, 5 mei 2020Bevrijdingsdag en geen vrede



Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose