Bisdom Haarlem-Amsterdam










Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Twitter volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Facebook

Woord van de bisschop


De strijd van de christen

gepubliceerd: woensdag, 5 maart 2014

We zijn in de Veer­tig­da­gen­tijd. Een tijd van be­zin­ning en omme­keer. Een tijd ook van strijd. Dat rea­li­se­ren we ons vaak te weinig. Christen zijn is strij­den op twee fronten: opkomen voor waar­heid, ge­rech­tig­heid en vrede in de wereld om ons heen, en tege­lijk ons ver­zet­ten tegen de boos­heid die van binnenuit komt, die opborrelt uit je eigen hart. Dat laatste is mis­schien nog wel het moei­lijkste. De Bijbel voert de mens ten tonele als een wezen met een inner­lijke wonde, een ver­deeld hart. Een hart dat naast geloof, hoop en liefde, ook de etter afscheidt van egoïsme, haat, wrok, wanhoop en wellust. En de kern­vraag van de mens is: Hoe en waar vin­den we gene­zing voor die wonde?

Veran­der de wereld en begin bij jezelf

Het ant­woord van velen was lange tijd: verbeter de wereld en de mens verbetert van­zelf wel mee. De mens is van nature goed, leer­den Rousseau, Marx en tal­loze filosofen en goeroes. De boos­heid in z’n hart is een ziekte die voort­komt uit ver­keerde leef­om­stan­dig­heden. Veran­der die omstan­dig­he­den, bevrijd de mens van alles wat hem hin­dert en belemmert, maak de knellende ban­den los van taboes, normen en regels, en zie­daar: de oor­spron­ke­lijke, goede mens komt weer tevoorschijn en de wereld wordt opnieuw een paradijs. Met schit­te­rende ogen en grootse ver­wach­tingen hebben mensen zich vanuit die visie alle eeuwen door geschaard achter de vaandels van utopisme, marxisme, communisme of fascisme, om ook steeds weer te ervaren dat alles ein­digde in bloed en tranen, en het verhoopte paradijs er maar niet kwam.

Jezus is rea­lis­tischer en legt de vin­ger op de wonde. Zoek de bron voor de onvolmaakt­heid van mens en wereld niet in uiter­lijke dinge, zoals de Fari­zeeën doen, zegt Hij, de wer­ke­lijke oor­zaak ligt dieper. Niet de wereld is het probleem, maar de mens zelf. Zolang hij hoogmoed, haat of heb­zucht in z’n hart draagt, zal hij elk systeem, hoe goed bedoeld ook, corrumperen. De mens moet ver­an­de­ren en dan veran­dert de wereld van­zelf wel mee. Na­tuur­lijk, we moeten strij­den tegen onrecht­vaar­dige wetten, struc­tu­ren en ver­hou­dingen, maar nooit zon­der eerst en tege­lijk de wonde in ons eigen hart aan te pakken. En die wonde is de verstoorde relatie met God door de zonde. We zijn geschapen om met God in liefde te leven. Alleen dan zijn de kanalen open en stroomt Zijn kracht, vrede, vreugde in ons leven en zijn we in staat om goed te doen en goed te zijn, en op onze beurt de ander lief te hebben.

Moed en liefde

Het herstel van de relatie met God vraagt moed. Moed om jezelf te zien zoals je bent, met je lichte en met je donkere kanten. Om te ver­an­de­ren waar je geweten je zon­den en tekorten laat zien, en dan ver­ge­ving te vragen in het besef dat Gods barm­har­tig­heid onein­dig is als de hemel en diep als de zee. Moed om zelf ook anderen te ver­ge­ven, in het besef dat de maat waar­mee je meet – naar het woord van de Heer – ook de maat is waar­mee je zelf gemeten zult wor­den. Moed om te delen met anderen van alles wat je zelf in overvloed hebt. Om ons te helpen die inner­lijke strijd te kunnen strij­den heeft de Heer ons zijn Geest gegeven, en zijn woord en sacra­menten nagelaten, om onze geest, hart en ziel te voe­den en te sterken. Geloven betekent ook: gebruik maken van alles wat God ons in zijn liefde schenkt, en wat Christus voor ons met zijn bloed heeft verworven.

De gene­zing van ons hart is niets anders dan het herstel van de band met God. Daarom luidt het eerste gebod: ‘Ge zult de Heer uw God beminnen met geheel uw hart, geheel uw verstand en al uw krachten’. Eigen­lijk is de hele bijbel niets anders dan één grote oproep van een God die om liefde smeekt, niet aller­eerst omwille van Hemzelf, maar omwille van ons. Een God die zijn liefde voor de mens omschrijft in de taal van een min­naar, zoals in het Hoog­lied, in de taal van de liefde van een vader voor z’n zoon, een moe­der voor haar kind.

Een God die de mens aankijkt met een blik waarin eeuwige, onuitroei­ba­re liefde ligt, wachtend op het moment dat de mens los­komt van z’n aardse beslomme­ringen, zich zijn geschon­den­heid bewust wordt en de blik opheft naar Hem. En daar, in die zegenrijke momenten van contact tussen Schepper en schepsel wordt de wonde geheeld, de mens met liefde vervuld en met kracht en vuur, om het aanschijn van de aarde te vernieuwen.

Laten we deze Veer­tig­da­gen­tijd benutten om de band met God te her­stel­len of te ver­ster­ken en laten we het niet uitstellen. De wereld wacht er op, en ons eigen heil hangt er van af. Morgen kunnen we er al niet meer zijn.



+ Mgr. dr. Jozef M. Punt
Bisschop van Bisdom Haarlem-Amsterdam
overzicht van bijdragen:
zondag, 24 maart 2024Het leven overwint de dood
zondag, 28 januari 2024Het mysterie van het kwaad
woensdag, 20 december 2023Vrede op aarde?
donderdag, 2 november 2023Wat gaan we stemmen?
donderdag, 7 september 2023In Gods naam samenkomen
donderdag, 6 juli 2023De stilte in
donderdag, 4 mei 2023Door welke geest laat je je leiden?
donderdag, 2 maart 2023Vasten?
donderdag, 19 januari 2023Verwelkomen - Nabij-zijn - Begeleiden
donderdag, 15 december 2022De stijl van Jezus
donderdag, 6 oktober 2022Vrouwen in de Kerk
donderdag, 4 augustus 2022Leren uit het verleden
donderdag, 2 juni 2022Moedig en principieel
donderdag, 7 april 2022Oog voor het wonder
maandag, 28 februari 2022Aan het begin van de veertigdagentijd
dinsdag, 25 januari 2022Bedankt!
donderdag, 23 december 2021Vrede op aarde
woensdag, 1 december 2021Advent
maandag, 1 november 2021Allerzielen
zaterdag, 28 augustus 2021Geluk
donderdag, 1 juli 2021Vrijheid
maandag, 3 mei 2021Mei - een maand voor Maria
donderdag, 1 april 2021Paasboodschap 2021
donderdag, 4 maart 2021Geïnspireerd leven in dienst van God en mensen
donderdag, 21 januari 2021Paus Franciscus nodigt ons uit...
donderdag, 17 december 2020Toch wordt het Kerstmis
donderdag, 1 oktober 2020Mijn wensen voor u in coronatijd
donderdag, 6 augustus 2020Onze nieuwe bisschop
maandag, 1 juni 2020Brief van Mgr. Hendriks
dinsdag, 5 mei 2020Bevrijdingsdag en geen vrede



Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose