Bisdom Haarlem-Amsterdam










Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Twitter volg Bisdom Haarlem-Amsterdam op Facebook

Woord van de bisschop


Ooit zal het vrede zijn...

gepubliceerd: maandag, 18 november 2013

Het is ‘Aller­zie­len’ als ik dit schrijf. We vieren het als een feest, omdat we vast geloven dat het leven niet zinloos is, dat het niet ein­digt in een zwart gat. Nee, het ein­digt in méér leven, nieuw leven, ander leven, ver­gees­te­lijkt en on­ver­gan­ke­lijk leven en geluk.

Die belofte geldt voor ieder die voor God en de ander heeft geleefd, maar ook voor ieder die dat niet gedaan heeft, maar zich voor z’n dood oprecht met God en de mede­mens heeft verzoend. Ook hij deelt in de Verlos­sing die Jezus voor ons bewerkt heeft. Gods liefde en barm­har­tig­heid kent geen grenzen, maar wil gevraagd zijn. Daarvoor zijn we hier.

We eren vandaag al degenen die ons zijn voor­ge­gaan. Al degenen die gevallen zijn in de strijd voor vrede en ge­rech­tig­heid. Al degenen die gegaan zijn om hun vaderland te dienen, hier of in den vreemde, lang gele­den of nog maar kort. Al degenen die bij ons hoor­den, die ons dier­baar zijn en die we missen. Mis­schien was hun missie een succes, mis­schien ook niet. Voor God is dat niet rele­vant. Hij kijkt niet naar het succes van een men­sen­le­ven, naar de pres­ta­ties, zeges, eer... Nee, Hij kijkt alleen naar de goede intentie, naar de moed, trouw, vriend­schap, dienst­baar­heid, geloof en gebed. Dat blijft door de dood heen.

Big Brother is watching you...

Steeds opnieuw wordt de vrede en de waar­dig­heid van de mens bedreigd, van buitenaf en soms ook van binnenuit. In deze dagen zijn we opge­schrikt door het NSA spionage schandaal. Zeker ie­der­een die de ver­de­di­ging van ons volk ter harte gaat, zou nu alert moeten zijn. Som­mi­gen proberen het te baga­telliseren. De directeur van de NSA herhaalt steeds het­zelfde refrein: ‘Ze doen het allemaal’. Dat maakt me niet meteen geruster. Het is een misken­ning van wat er gaande is. Spionage is er altijd geweest, maar door nieuwe technieken wordt een fun­da­men­tele morele grens over­schre­den. Alles wat kan, wordt ook gedaan. Daarover kunnen we ons geen illusies per­mit­te­ren.

Staten, maar ook organi­sa­ties, goedwillend en kwaadwillend, dringen door tot in de intiemste privésfeer van miljoenen mensen. Niemand wordt gespaard. Elk tele­foon­ge­sprek, elke sms, iedere web­si­te die je bezoekt en iedere betaling die je doet, wordt geregistreerd. Overal waar je gaat, wordt je gevolgd, door camera’s, door je navigatie of handy. Een Duits experi­ment liet zien dat men met een speciaal pro­gram­ma zelfs via een handy in ‘stand by’ stand al je gesprekken kan volgen. Zo’n totale controle is menson­waar­dig.

Zegen en vloek tege­lijk

Al te ge­mak­ke­lijk wordt alles gerecht­vaar­digd door de strijd tegen terrorisme. Dat zal ten dele waar zijn, maar voor een groot deel ook niet. Merkel, Hollande en Rutte zijn niet afgeluisterd van­wege terrorisme­be­strij­ding. Daar gaat het om poli­tieke invloed en econo­mische spionage. En als al democra­tische rege­ringen zo ge­mak­ke­lijk alle morele grenzen terzijde schuiven, wat zullen dan niet dic­ta­to­ri­ale regiems en criminele organi­sa­ties doen of ooit gaan doen? Het is zoals bij iedere tech­nische ont­wik­ke­ling: het kan ten goede gebruikt wor­den, maar ook ten kwade. Het is zegen en vloek tege­lijk.

En dan denk ik niet alleen aan afluis­te­ren. Anonieme bedrei­gingen, laster, pesten via in­ter­net... Recent wer­den we geschokt door enkele zelfmoord­ge­vallen. Het web is ook onbarm­har­tig. Het hoort bij het leven van een mens om fouten te maken, daaruit te leren en opnieuw te beginnen. Het web houdt alles vast wat er ooit op is gezet, door iemand zelf of door anderen, waar of onwaar, en belemmert mensen dingen achter zich te laten en bevrijd ver­der te gaan. Dat hoort niet bij het leven en bij het mens­zijn. En totale controle al helemaal niet.

Deze nieuwe digitale techno­lo­gie is niet min­der gevaar­lijk dan nucleaire of che­mische kennis. Als het de mens niet lukt het te beheersen, zal het hem vernie­tigen. Mis­schien niet meteen zijn lichaam, maar wel z’n vrij­heid en z’n waar­dig­heid en dat is niet min­der erns­tig. Voor die vrij­heid en de waar­dig­heid hebben tal­lozen hun leven gegeven. Velen van hen eren wij vandaag. Opnieuw is moed nodig van vooral jonge mensen. Om te strij­den tegen terrorisme, tegen dictators en onrecht, tegen armoede en onder­druk­king, maar ook tegen de sluipende ondermij­ning van de samen­le­ving door mis­bruik van een prach­tige, maar ook levens­ge­vaar­lijke techno­lo­gie. Gevraagd is besef van de ernst, poli­tieke wil en inter­na­tio­nale controle om afglij­den in een ‘Big Brother’ samen­le­ving te voor­ko­men.

We zijn niet alleen

Maar wat mensen ook kunnen doen en moeten doen, een zekere scepsis kan ik niet ver­bergen. De tech­nische moge­lijk­he­den om kwaad te doen zijn zo groot gewor­den, dat er wel een spi­ri­tu­ele en morele ‘quantum sprong’ nodig is om dit nog te beheersen. Onwil­le­keu­rig moest ik denken aan de profetie van die een­vou­dige huis­moe­der uit de sloppenwijken van Rome, zo’n 100 jaar gele­den, de zalige Anna Maria Taïgi. Ik heb er al eer­der naar verwezen. In gebed zag ze de toe­komst en zei: “De mens­heid zal niet meer in staat zijn orde te scheppen in de zelf veroor­zaakte chaos. Maar de hand van de Heer zal orde scheppen...”. Ze voorzag een climax aan dra­ma­tische gebeur­te­nissen, na­tuur­lijk en gees­te­lijk, waarin mens­heid en kerk gezuiverd zullen wor­den, en de wereld vernieuwd.

Ik denk dat die tijd niet ver meer is. Het is tijd om ook ons eigen leven op orde te brengen. We zijn niet totaal over­ge­la­ten aan ons­zelf, al lijkt dat vaak zo. God kent zijn tijd. Moge dat ons hoop en kracht geven om te doen wat wij als mensen kunnen en moeten doen voor vrede en ge­rech­tig­heid. En ooit zal het eeuwig vrede zijn. Als de tijd vervuld is, zal Jezus opnieuw komen. Daarover gingen de lezingen vandaag. “Hij zal alle tranen van de ogen afwissen, en de dood zal niet meer zijn” – zo hoor­den we – “geen rouw, geen geween, geen smart zal er zijn, want al het oude is dan voorbij”. Hij zal het oor­deel spreken. Uit alles wat mensen van alle tij­den hebben gedaan, gebe­den, gele­den en gestre­den, omwille van goed­heid, waar­heid en ge­rech­tig­heid, zal Hij bouw­ste­nen maken van “een nieuwe hemel en een nieuwe aarde”.

De eerste chris­te­nen verlang­den naar dat moment. Bidden wij zoals zij: “Maranatha... Kom, Heer Jezus, kom spoe­dig”.



+ Mgr. dr. Jozef M. Punt
Bisschop van Bisdom Haarlem-Amsterdam
overzicht van bijdragen:
zondag, 24 maart 2024Het leven overwint de dood
zondag, 28 januari 2024Het mysterie van het kwaad
woensdag, 20 december 2023Vrede op aarde?
donderdag, 2 november 2023Wat gaan we stemmen?
donderdag, 7 september 2023In Gods naam samenkomen
donderdag, 6 juli 2023De stilte in
donderdag, 4 mei 2023Door welke geest laat je je leiden?
donderdag, 2 maart 2023Vasten?
donderdag, 19 januari 2023Verwelkomen - Nabij-zijn - Begeleiden
donderdag, 15 december 2022De stijl van Jezus
donderdag, 6 oktober 2022Vrouwen in de Kerk
donderdag, 4 augustus 2022Leren uit het verleden
donderdag, 2 juni 2022Moedig en principieel
donderdag, 7 april 2022Oog voor het wonder
maandag, 28 februari 2022Aan het begin van de veertigdagentijd
dinsdag, 25 januari 2022Bedankt!
donderdag, 23 december 2021Vrede op aarde
woensdag, 1 december 2021Advent
maandag, 1 november 2021Allerzielen
zaterdag, 28 augustus 2021Geluk
donderdag, 1 juli 2021Vrijheid
maandag, 3 mei 2021Mei - een maand voor Maria
donderdag, 1 april 2021Paasboodschap 2021
donderdag, 4 maart 2021Geïnspireerd leven in dienst van God en mensen
donderdag, 21 januari 2021Paus Franciscus nodigt ons uit...
donderdag, 17 december 2020Toch wordt het Kerstmis
donderdag, 1 oktober 2020Mijn wensen voor u in coronatijd
donderdag, 6 augustus 2020Onze nieuwe bisschop
maandag, 1 juni 2020Brief van Mgr. Hendriks
dinsdag, 5 mei 2020Bevrijdingsdag en geen vrede



Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose