Bisdom Haarlem-Amsterdam










Homilie kardinaal Re bij Uitvaartmis paus

gepubliceerd: zaterdag, 26 april 2025

Tijdens de uit­vaart­mis van paus Fran­cis­cus op 26 april in de Sint-Pieter te Rome, hield kar­di­naal Giovanni Battista Re een in­druk­wek­kende homilie die we­reld­wijd weerklank vond. De 91-jarige kar­di­naal, die hoofd­cele­brant was, bracht met krach­tige stem een diep­gaande re­flec­tie op de kern­bood­schappen van Fran­cis­cus’ pon­ti­fi­caat, met een bij­zon­dere nadruk op vrede en ver­zoe­ning.

Hier­on­der volgt de in­te­grale tekst van zijn in­spi­re­rende woor­den, die in het bij­zijn van meer dan vijf­tig staatshoof­den en een immense menigte gelo­vi­gen werd uit­ge­spro­ken.

Kardinaal Giovanni Battista Re spreekt de homilie uit

Homilie

Door kar­di­naal Giovanni Battista Re

Op dit majestueuze Sint-Pieters­plein, waar paus Fran­cis­cus de Eucha­ris­tie zo vaak heeft gevierd en de afgelopen twaalf jaar grote sa­men­komsten heeft geleid, zijn wij vandaag samenge­ko­men met droef­heid in ons hart, bid­dend rond zijn ster­fe­lijke resten. Toch wor­den wij ge­sterkt door de zeker­heid van ons geloof, dat ons verzekert dat het men­se­lijk bestaan niet ein­digt in het graf, maar voortleeft in het huis van de Vader, in een eeuwig geluk dat nooit zal ein­digen.

Namens het College van Kar­di­na­len dank ik u allen harte­lijk voor uw aanwe­zig­heid. Met diepe ontroe­ring richt ik een respect­volle groet en oprechte dank aan de staatshoof­den, rege­rings­lei­ders en offi­cië­le dele­ga­ties die uit vele lan­den zijn geko­men om hun genegen­heid, eerbied en waar­de­ring voor onze overle­den Heilige Vader te betuigen.

De stroom van genegen­heid die we de afgelopen dagen hebben gezien na zijn overgang van deze aarde naar de eeuwig­heid, toont aan hoe­zeer het diep­gaande pon­ti­fi­caat van paus Fran­cis­cus de harten en geesten heeft geraakt.

Het laatste beeld dat wij van hem bewaren, en dat zich in ons geheugen zal blijven prenten, is dat van vorige week zon­dag, Pasen, toen paus Fran­cis­cus, ondanks zijn erns­tige ge­zond­heids­pro­ble­men, ons zijn zegen wilde geven vanaf het balkon van de Sint-Pieters­basi­liek. Daarna daalde hij af naar het plein om de grote menigte die was samenge­ko­men voor de paas­mis te begroeten, rij­dend in de open pausmobiel.

Met ons gebed ver­trouwen wij nu de ziel van onze geliefde paus toe aan God, opdat Hij hem eeuwig geluk mag schenken in het stralende en liefde­volle aanschijn van zijn onein­dige liefde.

We wor­den verlicht en geleid door het evan­ge­lie dat we zojuist hebben gehoord, waarin Christus zelf tot de eerste der apos­te­len sprak: “Simon, zoon van Johannes, heb je Mij lief, meer dan dezen?” Petrus ant­woordde meteen en oprecht: “Heer, U weet alles; U weet dat ik van U houd.” Daarop ver­trouwde Jezus hem een grote zen­ding toe: “Hoed mijn schapen.” Dit werd de blijvende taak van Petrus en zijn op­vol­gers: een dienst van liefde in navol­ging van Christus, onze Meester en Heer, die “niet geko­men is om gediend te wor­den, maar om te dienen en zijn leven te geven als los­prijs voor velen” (Marcus 10,45).

Paus Fran­cis­cus koos ervoor, ondanks zijn broos­heid en lij­den op het einde, om deze weg van zelfgave tot de laatste dag van zijn aardse leven te volgen. Hij trad in de voetsporen van zijn Heer, de Goede Herder, die zijn schapen liefhad tot het uiterste, en hij deed dit met kracht en sereni­teit, dicht bij zijn kudde, de Kerk van God, indach­tig de woor­den van Jezus die door de apostel Paulus wor­den geci­teerd: “Gelukki­ger is het te geven dan te ont­van­gen” (Han­de­lin­gen 20,35).

Toen kar­di­naal Bergoglio op 13 maart 2013 door het conclaaf werd verkozen tot op­vol­ger van paus Bene­dic­tus XVI, had hij al vele jaren erva­ring opgedaan als reli­gi­eus in de Sociëteit van Jezus, en vooral als her­der van het aarts­bis­dom Buenos Aires, eerst als hulp­bis­schop, daarna als coad­ju­tor en uit­ein­delijk als aarts­bis­schop.

Zijn keuze voor de naam Fran­cis­cus maakte vanaf het begin dui­de­lijk welke pas­to­rale stijl hij aan zijn pon­ti­fi­caat wilde geven: geïn­spi­reerd door de geest van Sint Fran­cis­cus van Assisi.

Hij bleef trouw aan zijn tempera­ment en pas­to­rale stijl en zette vanaf het eerste moment zijn stempel op het bestuur van de Kerk, met zijn directe en harte­lijke omgang met mensen en volkeren. Zijn bij­zon­dere aan­dacht ging uit naar hen die het moei­lijk had­den: hij gaf zich­zelf zon­der maat, vooral voor de ge­mar­gi­na­li­seer­den en de kleinen. Hij was een paus onder de mensen, met een open hart voor ieder­een. Hij was ook een paus die oog had voor de tekenen van de tijd en voor wat de Heilige Geest in de Kerk teweegbracht.

Met zijn beeldrijke en aan­spre­kende taal probeerde hij steeds het licht van het Evan­ge­lie te werpen op de problemen van onze tijd, en hij bood ant­woor­den geïn­spi­reerd door geloof en hoop. Hij moe­digde ons aan als chris­te­nen te leven te mid­den van de uit­dagingen en te­gen­strij­dig­he­den van deze "tijd van grote ver­an­de­ring", zoals hij die graag noemde. Met zijn grote spontani­teit en een­vou­dige stijl wist hij ook velen te bereiken die ver van de Kerk ston­den.

Geraakt door de zorgen, het lij­den en de hoop van de geglobaliseerde wereld, wist paus Fran­cis­cus mensen te troosten en te bemoe­digen met een bood­schap die direct tot het hart sprak.

Zijn open hou­ding en zijn vermogen om te luis­te­ren, gecom­bi­neerd met een levens­stijl die aansloot bij de gevoelig­he­den van vandaag, maakten diepe indruk. Evangeli­sa­tie was de leidraad van zijn pon­ti­fi­caat. Vanuit een dui­de­lijke missio­naire visie verspreidde hij de vreugde van het Evan­ge­lie - ook de titel van zijn eerste apos­to­lische exhor­ta­tie: Evangelii Gaudium -, een vreugde die de harten vervult van allen die zich vol ver­trouwen aan God toe­ver­trou­wen.

Een tweede centrale lijn van zijn missie was zijn over­tui­ging dat de Kerk een huis is voor ieder­een, altijd met open deuren. Hij gebruikte vaak het beeld van de Kerk als een "veldhospi­taal" dat de gewon­den van het leven opvangt, ongeacht hun ach­ter­grond of geloof. Een Kerk die zich over mensen buigt en hun won­den geneest.

Zijn gebaren en oproepen voor vluch­te­lingen en ontheem­den zijn talrijk. Zijn voort­du­rende inzet voor de armen was on­ver­moei­baar.

Veelbe­te­ke­nend is dat zijn eerste reis naar Lampedusa ging, het eiland dat het drama van migratie sym­bo­li­seert, waar duizen­den hun leven op zee verloren. In die­zelfde geest bezocht hij Lesbos samen met de oecu­me­nische patriarch en de aarts­bis­schop van Athene, en vierde hij een mis aan de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten.

Van zijn 47 vermoeiende apos­to­lische reizen zal vooral de reis naar Irak in 2021 bij­blij­ven, waar hij ondanks alle gevaren naartoe ging: een balsem op de won­den van een volk dat zwaar had gele­den onder het geweld van ISIS, en tege­lijk een be­lang­rijke stap in de interreli­gi­euze dialoog. Zijn reis in 2024 naar vier lan­den in Azië-Oceanië bracht hem tot "de verste periferieën van de wereld."

Paus Fran­cis­cus plaatste steeds het Evan­ge­lie van de barm­har­tig­heid centraal. Hij herhaalde dat God nooit moe wordt van ver­ge­ven, wat de situatie van de boe­teling ook is.

Om dit te onder­stre­pen riep hij het Bui­ten­ge­woon Jubel­jaar van de Barm­har­tig­heid uit: barm­har­tig­heid is “het hart van het Evan­ge­lie.”

Twee sleu­tel­woor­den markeren zijn pon­ti­fi­caat: barm­har­tig­heid en de vreugde van het Evan­ge­lie.

In plaats van een "wegwerp­cul­tuur" verkon­digde hij de cultuur van ont­moe­ting en soli­da­ri­teit. Broe­der­schap was een constante toon in zijn spreken. In zijn en­cy­cliek Fratelli Tutti wilde hij een we­reld­wijde roep naar broe­der­schap doen weer­klin­ken: omdat wij allemaal kin­de­ren zijn van dezelfde Vader in de hemel.

In 2019 ondertekende hij in de Verenigde Arabische Emiraten samen met de groot-imam van Al-Azhar het Do­cu­ment over de men­se­lijke broe­der­schap, waarin de gemeen­schap­pe­lijke vader­schap van God centraal staat.

Met zijn en­cy­cliek Laudato si’ herinnerde hij de wereld aan onze ge­za­men­lijke verant­woor­de­lijk­heid voor ons gemeen­schap­pe­lijk huis, onder­stre­pend: “Niemand wordt alleen gered.”

Vooral tegen­over de oorlogen van de laatste jaren verhief paus Fran­cis­cus onophou­de­lijk zijn stem voor vrede en riep hij op tot rede en eer­lijke onderhan­de­lin­gen. “Oorlog vernie­tigt mensen, huizen, zieken­hui­zen en scholen,” zei hij. “Oorlog laat de wereld altijd slechter achter. Het is altijd een pijn­lijke en tra­gische nederlaag.”

“Bouw bruggen, geen muren,” herhaalde hij vaak. Zijn geloofs­dienst als op­vol­ger van Petrus was altijd verbon­den met een dienst aan de hele mens­heid.

Spi­ri­tu­eel verenigd met heel het chris­ten­dom zijn wij hier in groten getale om te bid­den voor paus Fran­cis­cus, dat God hem moge opnemen in de onein­dig­heid van Zijn liefde.

Paus Fran­cis­cus besloot zijn toe­spra­ken vaak met: “Vergeet niet voor mij te bid­den.”

Lieve paus Fran­cis­cus, nu vragen wij ú om voor ons te bid­den. Zegen de Kerk, zegen Rome en zegen de hele wereld vanuit de hemel, zoals u dat vorige zon­dag nog deed vanaf het balkon van deze basiliek - in een laatste omhel­zing met het volk van God en met heel de mens­heid die oprecht zoekt naar waar­heid en de fakkel van de hoop hooghoudt.





Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose