Bisdom Haarlem-Amsterdam










Verklaring van EU-bisschoppen

‘Met hoop naar Europa kijken’

gepubliceerd: maandag, 31 maart 2025
Ada Lushi / COMECE
Mgr. Hoogenboom bij de jaarvergadering van COMECE

De bis­schop­pen van de Europese Unie waren van 26 tot 28 maart 2025 bijeen in Nemi (Italië) voor de plenaire voor­jaars­ver­ga­de­ring van COMECE. Namens de Neder­landse Bis­schop­pen­con­fe­ren­tie was mgr. Hoogen­boom, hulp­bis­schop van Aarts­bis­dom Utrecht, aanwe­zig.

Na een reeks dialoogsessies met ver­te­gen­woor­digers van het Vati­caan, de EU en de acade­mische wereld, hebben de bis­schop­pen de ver­kla­ring “Met hoop naar Europa kijken” uit­ge­werkt en ge­pu­bli­ceerd.

De bis­schop­pen van de EU dringen er in deze ver­kla­ring bij de Europese Unie op aan lei­der­schap te tonen door op te tre­den als “een verenigde, betrouw­ba­re en integrerende kracht voor haar buurlan­den en de wereld”.

“De toename van de we­reld­wijde span­ningen, aangewakkerd door groeiend isolationisme en een ver­die­ping van breuklijnen, ondermijnt de inter­na­tio­nale samen­wer­king en verzwakt de democra­tische principes. Deze combinatie resul­teert in meedogen­loze concurrentie en geweld­da­dige con­fron­ta­ties, vaak in flagrante schen­ding van het inter­na­tio­naal recht”, aldus de ver­kla­ring.

Vredes­pro­ject

Op het gebied van de Europese defensie erkennen de bis­schop­pen de nood­zaak van een sterke EU die in staat is haar bur­gers en waar­den te be­scher­men, maar be­na­druk­ken zij ook de oor­spron­ke­lijke roe­ping van de EU als vredes­pro­ject. “Alle nood­za­ke­lijke, evenre­dige en adequate in­ves­te­ringen in de Europese defensie mogen daarom niet ten koste gaan van de in­span­ningen die gericht zijn op het bevor­de­ren van de men­se­lijke waar­dig­heid, recht­vaar­dig­heid, in­te­grale men­se­lijke ont­wik­ke­ling en de zorg voor de schep­ping”, stellen de bis­schop­pen.

De bis­schop­pen van COMECE stellen dat de EU haar positie in de wereld­eco­no­mie moet ver­ster­ken zon­der de his­to­rische inzet van Europa voor soli­da­ri­teit te ondermijnen. Die soli­da­ri­teit betref vooral de meest kwets­ba­re regio’s van de wereld, maar ook degenen die lij­den onder armoede of mensen die een toevluchtsoord zoeken.

Ada Lushi / COMECE
Verklaring van EU-bisschoppen

Kar­di­naal Parolin

Op woens­dag 26 maart ont­ving de Ver­ga­de­ring van EU-bis­schop­pen kar­di­naal-staats­secre­taris Pietro Parolin die de crises waar­mee Europa wordt gecon­fron­teerd bena­drukte en waar­schuwde tegen nationalis­tisch beleid. De kar­di­naal drong er bij de poli­tieke lei­ders op aan om “ver­deeld­heid en ideo­lo­gische barrières opzij te zetten” ten gunste van dialoog. Hij bena­drukte de verant­woor­de­lijk­heid van Europa, gewor­teld in zijn chris­te­lijke traditie, om vrede en soli­da­ri­teit te bevor­de­ren. “Dialoog blijft de enige haal­ba­re weg”, zei hij, waarbij hij de rol van de Kerk in ver­zoe­ning bena­drukte.

Kar­di­naal Parolin riep ook op tot een humaan immigratie­be­leid en herinnerde eraan dat “zorg voor het wel­zijn van Europa ons niet vrijstelt van het denken over het wel­zijn van de wereld.” Hij prees de rol van COMECE in de dialoog met de EU-in­stel­lingen en drong aan op voort­du­rende steun van de bis­schop­pen­con­fe­ren­ties.

COMECE - The Catholic Church in the European Union

Met Hoop naar Europa kijken

28 maart 2025

Bij elkaar in dit Jubel­jaar, als pelgrims van hoop, zien we met grote bezorgd­heid hoe de wereld in een gevaar­lijke spiraal terecht­komt. De toe­ne­mende span­ning in de wereld, aangewakkerd door een groeiend isolationisme en een ver­die­ping van de breuklijnen, ondermijnt de inter­na­tio­nale samen­wer­king en verzwakt de democra­tische beginselen. Deze combinatie leidt tot meedogen­loze concurrentie en geweld­da­dige con­fron­ta­ties, vaak in flagrante schen­ding van inter­na­tio­naal recht. De voort­du­rende oorlog tegen Oekraïne en de onzeker­heid waar­mee het Oekraïense volk wordt gecon­fron­teerd in het licht van recente geo­po­li­tieke ont­wik­ke­lingen - om maar een van de vele geweld­da­dige con­flic­ten en instabiele situaties we­reld­wijd te noemen - is een bij­zon­der tra­gische her­in­ne­ring aan deze zeer zorgwekkende reali­teit.

Als chris­te­nen geloven we in Jezus Christus, die onze hoop is, en vin­den we troost in zijn woor­den: "Vrede laat ik u na, mijn vrede geef ik u" (Joh. 14, 27).

Indach­tig de be­lang­rijke her­den­kingen dit jaar - de 80e ver­jaar­dag van het einde van de Tweede Wereld­oor­log, de 75e ver­jaar­dag van de Schuman-ver­kla­ring en de 50e ver­jaar­dag van de Slotakte van Helsinki - roepen wij de Europese en wereld­lei­ders op om zich opnieuw te laten in­spi­re­ren en lei­den door de geest van deze his­to­rische gebeur­te­nissen en door de waar­den die eraan ten grond­slag lagen. Deze mijl­paalgebeur­te­nissen dienen als een ge­tui­ge­nis voor onze tijd van hoe dialoog en samen­wer­king, in het streven naar creatieve in­span­ningen voor vrede en gewor­teld in de gedeelde waar­den van men­se­lijke waar­dig­heid, soli­da­ri­teit, de­mo­cra­tie en het alge­meen wel­zijn, een­heid kunnen bevor­de­ren en con­flic­ten kunnen helpen over­win­nen.

In deze turbulente en onstabiele tij­den kijken velen naar Europa, en naar de Europese Unie in het bij­zon­der, in de hoop dat zij het voor­touw zal nemen. Wij zijn het eens met paus Fran­cis­cus die in Europa een 'belofte van vrede' en een 'bron van ont­wik­ke­ling' ziet voor zich­zelf en voor de hele wereld.

Wij erkennen de nood­zaak van een sterke Europese Unie die in staat is bescher­ming te bie­den in deze onzekere tij­den, niet alleen bescher­ming van haar bur­gers maar ook van waar­den verde­digd in Europa en zelfs over de hele wereld. Wij geloven echter dat de oor­spron­ke­lijke roe­ping van de EU is om een vredes­pro­ject te zijn. Daarom mogen nood­za­ke­lijke, evenre­dige en adequate in­ves­te­ringen in de Europese defensie niet ten koste gaan van in­span­ningen ter be­vor­de­ring van men­se­lijke waar­dig­heid, recht­vaar­dig­heid, in­te­grale men­se­lijke ont­wik­ke­ling en de zorg voor de schep­ping. Ef­fec­tieve controle­me­cha­nismen en een standvas­tige inzet voor diplomatie zijn essentieel voor het voor­ko­men van een gevaar­lijke wapenwedloop die niet de vrede zou dienen, maar alleen com­mer­ciële belangen.

Als reactie op de hui­dige verschui­vingen in de wereld­eco­no­mie en in het geo­po­li­tieke land­schap erkennen wij de in­span­ningen van de EU om haar concurrentie­ver­mo­gen en haar vermogen tot autonome actie te ver­gro­ten. Toch dringen we erop aan dat deze in­span­ningen de his­to­rische inzet van de EU voor soli­da­ri­teit niet ondermijnen, vooral de soli­da­ri­teit met de meest kwets­ba­re regio's van de wereld en met degenen die lij­den onder armoede of degenen die een toevluchtsoord zoeken. Derge­lijke ini­tia­tie­ven mogen ook geen afbreuk doen aan de geloof­waar­dig­heid van de EU als wereld­lei­der in het bevor­de­ren van mensen­rechten, sociale recht­vaar­dig­heid en eco­lo­gische duur­zaam­heid. Te mid­den van de toe­ne­mende inter­na­tio­nale polari­sa­tie be­na­druk­ken we het belang van het behoud van langdurige partner­schappen en allianties, terwijl we tege­lijker­tijd proberen nieuwe processen van dialoog en samen­wer­king op gang te brengen.

Terwijl de Europese Unie door deze onzekere tij­den navi­geert, is het onze vurige hoop dat zij trouw zal blijven aan aan haar grond­be­gin­selen en zal blijven optre­den als een verenigde, ver­trouwenwekkende en integrerende kracht voor haar omge­ving en voor de wereld.

In deze vas­ten­tijd, wanneer chris­te­nen zich voor­be­rei­den op Pasen - het feest van hoop en vernieu­wing - ver­trouwen wij Europa op bij­zon­dere wijze toe aan de verrezen Heer Jezus en roepen wij de voor­spraak in van Maria, Koningin van de Vrede.

 

Goedge­keurd door de Ver­ga­de­ring van de COMECE in Nemi (Italië) op 28 maart 2025.





Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose