Bisdom Haarlem-Amsterdam









Opdracht van de Heer - Maria Lichtmis

Feest op 2 februari

gepubliceerd: zondag, 2 februari 2025

Maria Licht­mis, gevierd op 2 februari, is een katho­liek feest dat diepe spi­ri­tu­ele en sym­bo­li­sche bete­ke­nis heeft. Het mar­keert het einde van de kerst­tijd en herinnert gelo­vi­gen aan de toe­wij­ding van Jezus in de tempel en de zuive­ring van Maria, zoals be­schre­ven in het evan­ge­lie van Lucas. Hoewel dit feest in veel lan­den min­der prominent gevierd wordt, heeft het een rijke traditie die katho­lie­ken uitno­digt om stil te staan bij de thema’s van licht, zuive­ring en toe­wij­ding.

De Bijbelse Oorsprong

Maria Licht­mis vindt zijn oorsprong in de gebeur­te­nis be­schre­ven in Lucas 2:22-40. Volgens de Joodse wet moest een moe­der veer­tig dagen na de geboorte van haar zoon een reini­gingsritueel onder­gaan, en de eerst­ge­bo­ren zoon moest in de tempel aan God wor­den opgedragen. Maria en Jozef volg­den deze tradities en brachten Jezus naar de tempel in Jeru­za­lem. Daar wer­den ze verwelkomd door Simeon en Hanna, die bei­den de bij­zon­dere iden­ti­teit van Jezus als het Licht der Wereld herken­den.

Simeon sprak de woor­den die later bekend zou­den wor­den als de “Nunc dimittis”. Dit vers legt de basis voor het thema van licht dat zo centraal staat in Maria Licht­mis:

Mijn ogen hebben uw heil gezien, dat U bereid hebt voor alle volken:
een licht om de hei­denen te verlichten en om uw volk Israël te ver­heer­lij­ken.

Symboliek van Licht

Een van de meest ken­mer­kende tradities van Maria Licht­mis is de ze­ge­ning van kaarsen, die symbool staan voor Christus als het Licht der Wereld. Tijdens vie­rin­gen wor­den vaak pro­ces­sies met kaarsen gehou­den, waarbij de gelo­vi­gen eraan herinnerd wor­den dat zij ge­roe­pen zijn om dit licht uit te dragen in de wereld. Dit maakt Maria Licht­mis tot een feest van hoop, waarbij de kracht van het licht wordt bena­drukt om duisternis te ver­drij­ven.

Maria’s Zuive­ring en Nede­rig­heid

Het feest ver­wijst ook naar de zuive­ring van Maria. Hoewel de Heilige Maagd vrij was van zonde, onderwierp ze zich toch aan de wet van Mozes. Haar daad van nede­rig­heid wordt door katho­lie­ken gezien als een voor­beeld van ge­hoor­zaam­heid en toe­wij­ding aan God. Dit aspect van Maria Licht­mis nodigt gelo­vi­gen uit om stil te staan bij hun eigen levenswandel en manieren te zoeken om zich inner­lijk te zuiveren.

Tradities Rond Maria Licht­mis

In ver­schil­lende lan­den en culturen zijn er unieke gebruiken verbon­den aan Maria Licht­mis. Hier zijn enkele tradities:

  • Kaarsen­pro­ces­sies: In veel kerken wor­den kaarsen gezegend en gedragen in een pro­ces­sie. Deze rituelen be­na­druk­ken de rol van licht als symbool van Christus.
  • Pannen­koe­ken bakken: In lan­den als Frank­rijk is het gebruike­lijk om pannen­koe­ken te bakken op Maria Licht­mis. De ronde, gou­den vorm van de pannen­koek wordt gezien als een ver­wij­zing naar de zon en het licht.
  • Gezins­ze­geningen: Veel katho­lie­ke ge­zin­nen nemen de tijd om hun gezin te laten zegenen en samen te bid­den.

Bete­ke­nis voor de Moderne Katho­liek

Voor de heden­daag­se katho­liek biedt Maria Licht­mis een moment van be­zin­ning. Het feest herinnert ons eraan om Christus als het Licht in ons leven te verwel­ko­men en dit licht te delen met anderen. Het is ook een uit­no­di­ging om Maria’s nede­rig­heid en ge­hoor­zaam­heid als in­spi­ra­tie te nemen in ons dage­lijks leven.

Maria Licht­mis mag dan min­der bekend zijn dan Kerst­mis of Pasen, maar het blijft een waarde­volle vie­ring in de katho­lie­ke traditie. Het feest roept op tot hoop, inner­lijke zuive­ring en een dieper begrip van Christus als het Licht der Wereld.




Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose