Internetoplichters doen zich voor als pastores
Internetcriminelen geven zich in e-mails uit voor pastorale beroepskrachten in een poging een gunst te verkrijgen. In de bisdommen Breda en Den Bosch zijn e-mails ontvangen waarin sprake is van identiteitsfraude (phishingmail). Spotjes van de overheid waarschuwen regelmatig voor phishingmail met de tip: “Eerst checken, dan klikken!”
Werkwijze
Criminelen maken gebruik van bijvoorbeeld Gmail om een nieuw e-mailadres aan te maken dat er geloofwaardig uitziet. Vanuit dit e-mailadres versturen ze een e-mail waarin ze bijvoorbeeld claimen de pastoor te zijn. Wie even niet oplet en reageert, krijgt een zielig verhaal met het verzoek geld over te maken om te helpen bij een noodsituatie.
Identiteitsfraude
Identiteitsfraude in de vorm van phishingmail komt regelmatig voor. De nepmails zien er vaak bedrieglijk echt uit, zeker wanneer geprobeerd wordt het taalgebruik van een persoon of organisatie over te nemen. Toch kan phishingmail nog vaak worden herkend aan taalfouten en kromme zinnen.
In geval van twijfel is het verstandig om via een ander kanaal dan e-mail contact op te nemen met de afzender, bijvoorbeeld door een whatsappje te sturen of even te bellen, ook als in de e-mail wordt gezegd dat de mobiele telefoon is gestolen of vergeten.
Meer informatie over nepmails is te vinden op de speciale website van de Rijksoverheid:
Andere vormen van oplichting
Criminelen gaan steeds weer op zoek naar nieuwe manieren om mensen geld afhandig te maken.
In Limburg werden onlangs tenminste twee parochies het slachtoffer van criminelen die zich voordeden als medewerkers van de Belastingdienst. Zij belden met de mededeling dat er een grote betalingsachterstand was en hadden kennelijk zo’n overtuigend verhaal dat de parochiemedewerkers duizenden euro’s overmaakten.
Ook nieuwe communicatiemiddelen als Whatsapp, Hangout of Facebook Messenger worden ingezet. Onder het mom van een nieuw abonnement claimen criminelen, die zich voordoen als een bekende van het slachtoffer, dat ze een nieuw mobiel telefoonnummer hebben. Eerst winnen ze het vertrouwen van het slachtoffer en troggelen vervolgens enkele honderden of zelfs duizenden euro’s af.
Neem bij twijfel altijd op een andere manier dan via het kanaal waarop je wordt benaderd, contact op met de persoon in kwestie. Als een crimineel claimt dat hij een nieuw telefoonnummer heeft en je krijgt de voorgewende persoon gewoon aan de lijn via het originele telefoonnummer, weet je genoeg!